Еврохолд и ИХ България сменят местата, ако SOFIX се ребалансира днес

Цената на Еврохолд не е достатъчно висока, а на ИХ България - не достатъчно ниска, въпреки покупките от Expat SOFIX ETF

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Ако ребалансирането на водещия български борсов индекс SOFIX бе сега (по-точно по данни от края на сесията в петък, 24 март), Еврохолд България АД ще напусне SOFIX, а Индустриален холдинг България АД ще влезе в него. Това е обратната операция на случилата се на 20 март 2017 по решение на Съвета на директорите на БФБ-София от 10 март 2017, пише Investor.bg.

Изчисленията на Investor.bg са на база реалния фрий-флоут на Еврохолд България по данни на самото дружество. Тези данни показват фрий-флоут (акции в акционери с дял под 5%) в размер на 24 076 017 книжа към 31 декември 2016. След тази дата фрий-флоутът не би трябвало да се променя, защото има сделка между акционери с дял над 5%, но тя не променя фрий-флоута. Също така е налице записване на 34 млн. нови акции от мажоритарния акционер, но тези акции също не увеличават фрий-флоута. Така реалният фрий-флоут на компанията в момента е 14,92%.

Последната цена на акция от Еврохолд България АД е 0,95 лв. за акция (към 24 март), което прави текуща стойност на фрий-флоута от 22,87 млн. лв. Въпреки поскъпването в цената от 46% за 3 месеца стойността на фрий-флоута при Еврохолд България все още не е по-висока от този на ИХ България. 

За сравнение, също към 24 март, текущата стойност на фрий-флоута на Индустриален холдинг България е 25,1 млн. лв. - с около 10% повече от тази на Еврохолд България. Въпреки поевтиняването в цената на акциите на ИХ България АД поради излизането му от SOFIX с около 15% от около 1 лв. до 0,86 лв., при сегашните изчисления ИХ България все още би трябвало да влезе в SOFIX.

Фрий-флоутът на ИХ България е 37,7% - 29 182 564 акции при последна цена от 0,86 лв.

При запазване на текущите цени на акциите на ИХ България и Еврохолд и на текущия брой акции във фрий-флоута при следващото ребалансиране на SOFIX през септември 2017 г. Еврохолд ще напусне индекса, а ИХ България ще се върне в него.

До тази ситуация се стигна, след като БФБ-София използва при изчисленията си грешен брой акции на Еврохолд (212 млн., вместо 161 млн.) и грешен фрий-флоут на Еврохолд (почти 20% вместо реалните 14,92%). Така според БФБ-София фрий-флоутът на Еврохолд е съставен от 42 млн. акции, вместо от реалните 24 млн. акции..

Потърпевш е Expat SOFIX ETF, който трябва да следва състава на SOFIX  и продаде акциите си от ИХ България, като купи такива от Еврохолд България. Хич няма да е смешно, ако през септември 2017 г. му се наложи да прави обратното.

 

 

Последни новини
Още от Графика на деня