Руската централна банка неочаквано свали лихвите

Като основен довод се дава по-ускореното забавяне на инфлацията

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Централната банка на Русия намали лихвените нива за първи път от септември насам. Решението на институцията изненада повечето икономисти, тъй като наруши насоките от миналия месец, в които постави под въпрос пространството за количествено облекчаване през първото полугодие, съобщава Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Едноседмичният лихвен процент се понижава до 9,75% от 10%, съобщава банката. Само 11 от 41 анкетирани от Bloomberg икономисти са изразили очакване за намаление от четвърт или половин процентен пункт.

„Забавянето на инфлацията е по-бързо от прогнозата, инфлационните очаквания продължават да намаляват, а икономическата активност се възстановява“, пише централната банка в изявление. Институцията вижда „възможност за постепенно намаляване на ключовия лихвен процент през второто и третото тримесечие“.

Централната банка изменя позицията си в отговор на по-бързото от прогнозираното забавяне на инфлацията, с което вероятно ще достигне целта от 4% месеци преди крайния срок – края на годината. Най-спорното решение около лихвените проценти на Русия от миналия юли насам сочи желание за облекчаване на паричната политика. По-рано ръководителят на отдела по паричната политика в централната банка направи необичайна стъпка, признавайки, че се обмислят алтернативи по отношение на лихвените проценти.

Последни новини
Още от Графика на деня