Среден дивидент на БФБ през 2017 - около 3% заради поскъпващите акции, смята анализатор

Същевременно инвеститорите в български акции очакват доходност от 5%

В бяло е цената на SOFIX, в зелено - съотношението цена/печалба, а в синьо - дивидентната доходност за предходните 12 месеца Източник: Bloomberg Terminal В бяло е цената на SOFIX, в зелено - съотношението цена/печалба, а в синьо - дивидентната доходност за предходните 12 месеца Източник: Bloomberg Terminal

Средният дивидент на БФБ през тази година ще бъде около 3% за разлика от миналогодишните 4% - заради поскъпването на акциите. Това заяви Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в Елана Трейдинг, по време на онлайн семинара „Инвестиции в български акции: Резултати, перспективи и стратегии“, проведен на 21 март 2017.

„Ако миналата година инвеститорите търсеха доходност за спестяванията си между 5-10%, то тази година вече има разбиране за фактора ниски лихви, който ще остане решаващ за дълъг период. Сега наблюдавам при инвеститорите в български акции, че преобладаващите очаквания са за 5% доход“, каза той, цитиран от Investor.bg.

Експертът посочи, че на борсата има нови капитали и за новите инвеститори основен фактор са дивидентите, а не толкова растящите компании. Спестителите търсят алтернатива на лихвите от депозити и рентата от имоти в лицето на дивидентите. Започнаха да влизат пари с дългосрочен хоризонт както във взаимните фондове, така и в акциите.

Последни новини
Още от Графика на деня