Хлябът скача, ако газът поскъпне с 30% от 1 април

40% от себестойността на продукцията на оранжериите е отопление, предупреждават от сектора

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Хлябът ще поскъпне, ако цената на природния газ скочи с 30% от първи април. Това каза за "Хоризонт" председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев. Над 60% от хлебопроизводителите в страната са зависими от цената на синьото гориво. Те все още не са готови с реакция и точни разчети.

Ако 30% се увеличи цената на газта, около 6-7% ще поскъпне и цената на хляба. Ние реагираме по-късно. Като дойдат сметките ни, чак тогава реагираме, понеже конкуренцията е много жестока в бранша, каза Людиев.

90 на сто от българските оранжерии използват газ за отопление и скокът от 30% в цената на газа ще се отрази пагубно на сектора, заяви за "Хоризонт" председателят на Асоциацията на оранжерийните производители Йордан Кръстанов. Според него производителите или ще вдигнат цените на плодовете и зеленчуците, или ще фалират:

Ние не можем сами да компенсираме този разход, защото нашите цени се определят от пазара. Като имате предвид, че около 40% от себестойността на нашата продукция е отопление, сигурно ще има и фалити. 30% е огромно увеличение. Аз не си спомням изобщо такова нещо да се е случвало. Разбира се, че е убийствено!

Последни новини
Още от Графика на деня