Колко важна всъщност е резолюцията за Арктика за българския въгледобив

В нея са засегнати високи екокритерии, които могат да ударят тежко българските въглища

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

По време на пленарната сесия на Европейския парламент през миналата седмица депутатите приеха с голямо мнозинство (483 гласа "за" срещу 100 "против" и 37 "въздържали се") резолюция, призоваваща страните от ЕС да забранят проучванията и добива на петрол в Арктика.

Целта е опазването на екосистемата в региона, където ефектите за околната среда са едни от най-видимите – температурата на въздуха расте два пъти по-бързо, отколкото в останалата част на света.

Оказа се, че тази резолюция може да има сериозен ефект във всяка държава от общността, включително и България, защото в нея присъства и настояването държавите от ЕС да „забранят субсидиите за изкопаеми горива, които намаляват цената на производството на енергия от изкопаеми горива“, пише Investor.bg.

Очакванията на ЕП са, че с тази забрана ще бъде възпряна експлоатацията и използването на изкопаеми горива в Арктика.

От КНСБ коментираха, че субсидиите за въгледобива в България са спрени от близо 10 години и цената им се определя на база, отчитаща пазарни фактори. Цената на въглищата се регламентира от Министерството на енергетиката. 

В момента темата за емисиите от изкопаемите горива, особено за въглищата, е доста чувствителна за минната индустрия в България. Според бранша в Брюксел се обсъждат прекалено амбициозни екологични норми, които ще поставят под сериозно изпитание икономиката – под заплаха са 150 хил. работни места, както и българската енергетика, защото въглищните централи осигуряват към 40% от електроенергията в микса.

Последни новини
Още от Графика на деня