Експерти: Инфлация над 2% в края на 2018

Цените на горивата ще спрат да растат до края на първото тримесечие, повлияни от международните пазари

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Еднократни фактори ще продължат да бутат инфлацията нагоре, но без това да доведе до нови резки движения и значително ускоряване на промяната на индекса. С изчерпването на подкрепата от еднократни и сезонни фактори инфлацията ще се успокои и стабилизира на близки до сегашните нива, като преди това е възможно в отделни месеци на 2017 година да отчете и по-високи стойности.

Така коментират колебанията на индекса експерти от екипа „Икономически проучвания“ на УниКредит Булбанк, цитирани от Investor.bg.

Прогнозата им за следващата година е за малко по-висок темп на инфлация. Едва в края на 2018 икономистите очакват устойчива промяна в потребителските цени от над 2% на годишна база. На фундаментално ниво това се обуславя от постепенното доближаване на икономиката до потенциала ѝ и завръщане на базисните цени в положителна територия.

Те напомнят, че през януари и февруари тази година Националният статистически институт отчете повишаване на цените средно с 1,5% на годишна база, като зад колебанията в индекса на потребителските цени, който преди по-малко от година показваше дефлация от порядъка на 2%, е повишението на цените при хранителните продукти.

"Компонентът на хранителни продукти отчете най-голямото си месечно повишение от близо десетилетие, като се увеличи с 3,5% спрямо декември 2016 г. В голяма степен това се дължи на непреработените храни (зеленчуци, плодове, семена, месо, пълномаслени млечни продукти, яйца, риби и морски дарове)", отчитат специалистите.

За пример те посочват повишението на месечна база при зеленчуците, което за първите два месеца на годината надминава 20%.

Последни новини
Още от Графика на деня