България с един от най-острите спадове в индустриалното производство в ЕС

ЕС и еврозоната отчитат ръстове на фона на тези данни

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

България е една от страните в ЕС с най-значително забавяне на индустриалното производство - както на месечна, така и на годишна база. Това показват данните на Евростат за януари, цитирани от Investor.bg.

От европейската статистическа служба изчисляват, че като цяло индустриалното производство в еврозоната нараства значително с 0,9% на месечна база през януари. За сравнение – след корекция през предишния месец агенцията съобщи за спад от 1,2%. Така разликата става над 2 процентни пункта.

В целия Европейски съюз (ЕС) също се отчита повишение от 0,5% през януари спрямо понижение от 0,7% през предишния месец и разлика от над 1 процентен пункт.

На годишна база през януари и в двата региона се наблюдава ръст в индустриалното производство, но с доста сериозно забавяне спрямо предишния месец. В еврозоната растежът е от 0,6% (спрямо 2,5% през януари), а в ЕС – 1,3% (3,3% през декември).

Според Евростат представянето на еврозоната и на ЕС на месечна база се дължи на ръста на капиталовите стоки (съответно от 2,8% и 2,4%) и на енергията (съответно от 1,9% и 1,5%). Производството на нетрайните потребителски стоки обаче отчита спад и в двата региона – съответно от 0,7% и 1,5%.

Най-голямо е повишението в Ирландия (3,4%), Германия (3,3%) и Гърция (2,5%), а най-сериозно понижение има в Хърватия (-6,8%), Дания (-4,6%) и България (-3,9%).

Увеличенията на годишна база се дължат на ръстовете в производството на енергия в еврозоната (6,9%) и на трайните потребителски стоки (1,5%). Същата тенденция се наблюдава и в ЕС като цяло, като там повишенията са съответно от 5,6% и 2%.

На годишна база най-добре се представя Литва (8,4%), Гърция (7,4%) и Естония (6,7%). Най-зле е представянето на Ирландия (-8,6%), България (-1,2%) и Люксембург (-0,9%).

Последни новини
Още от Графика на деня