САЩ с шанс за най-голям износител на втечнен газ до 20 години

Съединените щати вече имат капацитет за доставки на около 70 млн. тона втечнен природен газ годишно

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

До 2035 г. САЩ може да задминат Австралия и Катар и да се превърнат в най-големия доставчик на втечнен природен газ (LNG), твърдят главните изпълнителни директори на канадския енергиен гигант Enbridge и износителя на LNG Tellurian, цитирани от Investor.bg.

САЩ вече имат капацитет за доставки на около 70 млн. тона втечнен природен газ годишно, казва Мег Джентъл, главен изпълнителен директор на Tellurian, в интервю по време на конференцията в индустрията CERAWeek. За сравнение, капацитетът на Австралия е 87 млн. тона, а на Катар – 82 млн. тона, казва тя. Междувременно светът ще се нуждае от още 20 млн. тона нови доставки на LNG годишно през следващите пет години.

„САЩ ще бъдат най-евтиният източник на нов втечнен природен газ, затова силно вярваме, че голяма част от тези 100 млн. тона ще идват от САЩ“, казва Джентъл. Това „лесно“ може да даде на страната най-големия дял от пазара.

Това ще означава значителна промяна за Америка, която само преди десетилетие бе изправена пред намаляващо производство на газ и изграждаше терминали, очаквайки, че ще внася повече. Шистовият бум вместо това повиши американските доставки до рекордни нива.

Последни новини
Още от Графика на деня