Рекордно дълги позиции са акумулирани при петрола

Въпреки колебаещите се данни от ОПЕК и САЩ, залозите все още сочат към бичи пазар при черното злато

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

През последните три месеца търговията на пазара на суров петрол почти не се променя и това все повече разочарова трейдърите, които през това време натрупваха рекордно дълги позиции при суровия петрол тип Брент и WTI, коментира ръководителят на анализаторското звено „Стратегии при суровините“ в Saxo Bank Оле Хансен, цитиран от Investor.bg.

"Седмичният доклад за складовите наличности на американската Energy Information Administration, който излезе в сряда, стана капката, която преля чашата - видяхме девети пореден ръст на запасите. В същото време вносът се покачва, вместо да се забавя. Бихте очаквали в този момент, когато ОПЕК съкращава добивите, вносът в САЩ да падне, или да започне да намалява, но това не се случи и наблюдаваме голям скок при запасите”, показва анализът на Хансен, изпратен до медиите.

Според него разпродажбите са факт заради многото разочаровани с дълги позиции от началото на сезона и дългата ликвидация през последните няколко седмици.

“Все още има много големи дълги позиции на пазара. С риск неуспехът да пробие нагоре, някои от тези дълги позиции сега трябва да бъдат намалени”, разкрива поведението на играчите той.

Хансен е на мнение, че след пробива под 50 долара за барел при суровия петрол падането под това ниво става „доста лесно”.

“Ще се съсредоточим върху корекцията от 50% от ноември, до оживлението от началото на януари, което идва, както се вижда на графиката, именно около ниво от 48,70 долара“, прогнозира анализаторът на Saxo Bank.

По думите му по-нисък пробив под ниво 47,20 долара за барел може да създаде някои допълнителни притеснения на пазара.

Последни новини
Още от Графика на деня