Скъпите горива в България са мит

Това каза ген. директор на Лукойл България Валентин Златев пред журналисти

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Цената на горивата в България обективно не е висока и данните на Европейската комисия доказват това, коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев пред журналисти, пише Investor.bg.

Той посочи, че ежедневно ЕК публикува информация за движението на цените на горивата в общността. "Ние имаме едни от най-евтините горива в Европа", каза той и допълни, че в началото на седмицата данните са показали, че само в Полша е имало по-ниска цена на бензина.

В момента тенденцията на пазара е за поскъпване на горивата, но то е породено от по-високата цена на петрола на световните пазари.

Липсата на контрол на пазара на горива беше един от основните проблеми, идентифицирани от участниците на първата годишна конференция на БПГА. Златев поясни след края на дебатите, че официалните данни на Министерството на финансите показват, че над 30% от търгуваните горива в страната са в сивия сектор.

"При наличието на такъв голям дял на сивия сектор, който е най-високият в Европа, това означава, че липсва контрол", каза той и призова за по-засилени проверки, но за всички участници на пазара.

Комисията за защита на конкуренцията е забранила официалното публикуване и дискутиране на детайлите на цените на горивата, каза още Златев. Така той отговори на въпрос за възможните начини цената на горивата да бъде по-ниска на определени бензиностанции.

Председателят на БПГА посочи само, че около половината от цената на бензина и дизела са данъци и акцизи, 34% са стойността на петрола, доставката и преработката му,7% са логистиката и останалата част се пада на издръжката на компаниите - за заплати, наеми, инвестиции, разходи и печалба.

"Не чувам анализ как се формират цените на евтините горива", допълни още Златев. За него политиката с ниските цени на Веселин Марешки се основава на "политически чадър, който някой е започнал, а в момента никой не иска да прекрати".

Структурата на цената на горивата подсказва също и че няма картел на пазара, каквито съмнения в момента КЗК проверява. "Купуваме петрола на еднаква цена и го преработваме на еднакви машини", обясни още Златев и посочи, че данъците са едни и същи и не може да се очаква голям диапазон в цената.

"Има паралелизъм в цените в цяла Европа и това не го отричаме, но това не е картел", допълни още той.

Последни новини
Още от Графика на деня