Графика на деня: Манията по дълга на развиващите се страни

Инвеститорите влагат пари в развиващите се страни, включително и в тези, затънали до гуша в кризи

Общата възвращаемост от началото на годината на деноминираните в долари облигации в Бразилия, Венецуела, Перу, Уругвай и Украйна Източник: Bloomberg Terminal Общата възвращаемост от началото на годината на деноминираните в долари облигации в Бразилия, Венецуела, Перу, Уругвай и Украйна Източник: Bloomberg Terminal

Деноминираният в долари дълг на развиващите се страни е напът да отбележи най-добрата си годишна възвращаемост от 2009 насам. Въпреки това не всичко е толкова привидно розово.

Потокът от пари във възникващите пазари може да е проблематичен в дългосрочна перспектива. Той има потенциала да задълбочи корекциите в глобалната икономика.

Колкото по-дълго продължи този тренд толкова по-уязвим ще бъде дългът на тези страни, пиша Лиза Абрамович в Bloomberg Gadfly. Тя също така посочва, че солидната американска икономика повишава шанса за покачване на лихвите от Фед до края на годината.

Това ще бъде проблематично за развиващите се пазари. Причината – те  стават все по-зависими от движенията в паричната политика на Федералния резерв. 

Последни новини
Още от Графика на деня