Графика на деня: Август е традиционно слаб месец за възникващите валути

Историята сочи, че настъпването на месец август означава повишен риск за трейдърите на валутите на развиващите се пазари

Движенията на валутите през августите в различните години Източник: Bloomberg Terminal Движенията на валутите през августите в различните години Източник: Bloomberg Terminal

Валутите на развиващите се страни се повишаваха в пет от последните шест месеца. Междувременно Societe Generale предупреждава за потенциална разпродажба през август, когато сезонните понижения устойчиво превишават поскъпванията.

Този августовски ефект е едно от онези странни неща, които изглежда се случват, необяснимо защо, почти всяка година. Каквото и да движи тези промени в курсовете, ефектът му се подсилва от ниския обем на търговия, каза Уин Тин, директор на стратегията по развиващите се пазари в Brown Brothers Harriman & Co в Ню Йорк.

Конкретно този август може да бъде особено опасен за валутите на развиващите се пазари. Това се дължи на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, които "отвличат много трейдъри от бюрата им". 

Последни новини
Още от Графика на деня