Графика на деня: След метежа – обрат при турската лира

Лирата възстановява повече от половината от спада си след неуспешния преврат срещу правителството на Ердоган

В бяло са изобразени движенията на Borsa Istanbul 100 през последните три търговски сесии, а в селено - на лирата Източник: Bloomberg Terminal В бяло са изобразени движенията на Borsa Istanbul 100 през последните три търговски сесии, а в селено - на лирата Източник: Bloomberg Terminal

Турската лира се изстреля нагоре с откриването на търговията в понеделник. Тя възстанови повече от половината от пропадането си в петък, когато излязоха новините за опита за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган. Към 14:15 българско време лирата е възстановила 3.68% от курса си към долара.

Опитът за военен преврат избухна около два часа преди затварянето за уикенда на търговията на турската валута и я прати с 6% надолу. Това беше най-големият ѝ  спад от осем години насам.

Междувременно Borsa Istanbul 100 пропада с 3% от петъчното си ниво. Възстановяването на индекса бива улеснявано от поскъпващата лира.

Политическата стабилност се влошава на фона на вложените нетни $7.3 млрд чуждестранни потоци в турски активи до май от началото на годината. Това е спрямо $3.2 млрд. нетни капиталови отливи за периода година по-рано.

 

Последни новини
Още от Графика на деня