Късите позиции в петрол растат

Инвеститорите залагат на поевтиняване на суровината

Движението на късите позиции в петрол за ноември 2015-април 2016. Източник: Bloomberg Terminal Движението на късите позиции в петрол за ноември 2015-април 2016. Източник: Bloomberg Terminal

Тенденцията на рекордно затваряне на късите позиции в петрол приключи през седмицата, приключила на 1 април, като това е първата седмица, в която късите позиции в петрол се увеличават от 8 седмици насам. Инвеститорите отварят къси позиции, когато очакват цената на даден актив, който преди това са взели назаем и са продали, да падне, за да могат по-късно да го откупят на по-ниска цена и да го върнат, като по този начин реализират печалба.

Късите позиции или т. нар. мечи залози са се увеличили с 11 167, или със 17% през миналата седмица. Преди обръщането на тенденцията, инвеститорите затваряха къси позиции в петрол с рекордни темпове, но изказването на заместник престолонаследника на Саудитска Арабия, че замразяването на производството на практика зависи от Иран, доведе до силни негативни настроения по отношение на цената на черното злато.

На 17 април ще има среща на петролни производители от и извън ОПЕК, като на нея ще се обсъжда замразяването на производството на нивата от януари, но имайки предвид последните коментари от Саудитска Арабия, изгледите за по-мащабно споразумение не са сериозни.

„Кажете „сбогом“ на всякакво съгласие в Доха“, каза Карстен Фрич, анализатор в Commerzbank AG във Франкфурт. „Няма да има споразумение без Саудитска Арабия.

Петролът започна новата седмица слабо, като в началото на сесията на 4 април поевтиняваше, но към 14:10 се успокои, като Брентът добавя 0,13% до $38,72 за барел, а американският лек суров петрол губи 0,05% до $36,77 за барел.

Последни новини
Още от Графика на деня