Царевицата на 17-месечно дъно

Очакванията за по-високи посеви в САЩ потиснаха цената

Движението на цената на царевицата от началото на годината. Графика: Bloomberg Terminal Движението на цената на царевицата от началото на годината. Графика: Bloomberg Terminal

Цените на една от широко търгуваните селскостопански борсови стоки – царевицата – падна до 17-месечно дъно. Фючърсите на зърнената култура с доставка през май паднаха до ниво от $3,515 за бушел(25 кг.), каквото не бяха достигали от 21 октомври 2014 насам.

Причината за поевтиняването е доклад на американското правителство, който сочи, че земеделците в страната планират да засеят 93,6 млн. акра царевица през 2016, което надхвърля прогнозите на всички анализатори и подхранва очакванията за по-високо предлагане след събирането на реколтата. Посевите ще се увеличат с 6,4%, което ще бъде и третото най-високо ниво на царевични посеви от 1944 насам.

Зад решението на земеделците стоят очакванията, че царевицата ще донесе по-добра възвращаемост през 2016 спрямо други селскостопански култури.

През първото тримесечие на 2016 царевицата е поевтиняла с 2%, като това е трето поредно тримесечие на поевтиняване и най-дългият подобен период от края на 2013 насам.

 

Последни новини
Още от Графика на деня