Започнаха ли да поскъпват въглеродните квоти

Графика на деня 1 април 2016: Квотите за въглеродни емисии поскъпнаха с близо 10% за седмица

1г. търговия с квоти за въглеродни емисии, търгувани в Лондон, източник: Bloomberg Terminal 1г. търговия с квоти за въглеродни емисии, търгувани в Лондон, източник: Bloomberg Terminal

Фючърсите на квотите за въглеродни емисии, които се търгуват на борсата в Лондон поскъпнаха с над 9% за последната седмица, завършила на 1 април 2016, показват данните на Bloomberg Tеrminal.

Ръстът идва след продължилия близо 4 месеца срив, който доведе до спад в цената от близо 9 до под 5 евро за тон. Спадът започна малко преди Парижката конференция за климата /COP21/, която се очакваше с големи надежди от поддръжниците на идеята за по-строги рестрикции върху замърсителите. Графиката показва спадът от ноември миналата година досега и рязкото повишение в последната седмица.

 

Според анализ на Point Carbon обаче, постепенното възстановяване може би вече започва. Експертите считат, че евтиният петрол ще стимулира търсенето на изкопаеми горива в обозримо бъдеще, което от своя страна ще повиши и въглеродните емисии. Така компаниите, които имат нужда от въглеродни квоти, ще бъдат принудени да погледнат и към този пазар. 

 

Последни новини
Още от Графика на деня