Глобалната несигурност трябва да утихне, за да се повишат доходностите по ДЦК на САЩ

Директорът на стратегията по американските лихви в Nomura Джордж Гонкалвес говори за американските облигации по Bloomberg

Спредът между доходностите на двугодишните и десетгодишните американски ДЦК във времето Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Спредът между доходностите на двугодишните и десетгодишните американски ДЦК във времето Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нека изкараме днешната графика. Връщеме се към нещо толкова основно като кривата на доходността. Графиката показва спреда между двугодишните и десетгодишните ДЦК. Рецесиите и забавянията са изобразени, включително и онова червено правоъгълниче. През много преминахме, но не сме дори и близо до рецесия. Джордж ще обясни сега. Да започнем със защо въпреки всичко не сме в рецесия?

Обикновено когато Фед вдига краткосрочните лихви той затяга паричните условия. Икономиката се забавя и накрая сме в рецесия. И кривата на доходностите може да стане наистина плоска, както видяхме в изминали години. Сега обаче пазарите са скептични дали Фед наистина ще предприеме тези стъпки. Но дългосрочните лихви се понижават заради глобалните сили. Това, че глобалните лихви са надолу поддържа дългосрочните лихви на ниски нива. И това всъщност води до изравняването.

Ако десетгодишната е тук, а двугодишната е тук, не е ли просто повишение на двугодишната?

Десетгодишната се понижава. Тригодишната се възстановява от много ниски нива, което е добре. Значи пазарите очакват Фед да вдига. Но кривата е още много плоска, защото всички доходности са ниски.

Джордж, проведохме интересен телефонен разговор тази сутрин, където казаха, че доходността по десетгодишните ДЦК ще нарасне до между 2% и 2.5%. Не сме виждали това от юни миналата година. Мислиш ли, че ще стигне това ниво?

Вървим натам, но все още има сериозни препятствия по пътя. Първо трябва да звършим тримесечието и да видим как пазарите ще реагират. Говорих с много инвеститори и трейдъри и има известен страх, че това, което наблюдаваме при рисковите пазари нямя да трае дълго. Ако финансовите пазари не останат на високи нива и добрите очаквания не се запасят до второто тримесечие, доходностите няма да нараснат до повече от 2%. Това трябва да се случи, както и да се премахне несигурността за глобалната система, а освен това и американската икономика трябва да се представя на ниво.

 

Последни новини
Още от Графика на деня