На Азербайджан се разчита да е един от основните доставчици на газ за хъб „Балкан“

Според министъра на енергетиката страната ни винаги е подкрепяла проекта за Южен газов коридор

България очаква Азербайджан да бъде един от основните доставчици на природен газ за хъб „Балкан“. Това заяви българският министър на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за азербайджанската новинарска агенция Trend, цитирано от Investor.bg.

Петкова също така отбелязва, че страната ни винаги е подкрепяла развитието на проекта за Южен газов коридор, тъй като България е неделима част от него чрез интерконектора с Гърция. „Строителството на интерконектора Гърция-България цели да гарантира диверсифициарнето не само на маршрутите, но също и на източниците на природен газ за България и региона“, заяви министърът.

Според нея Баку и София биха могли да осъществяват съвместни доставки на газ за Югоизточна Европа. Тя също така припомня, че българската държавна газова компания „Булгаргаз“ е сключила договор за доставка на 1 млрд. куб. м газ годишно от находището „Шах Дениз“ 2.

Петкова допълва, че на практика след 2020 г. азербайджанският природен газ от „Шах Дениз“ 2 ще осигурява между 25 и 30 процента от потреблението на „синьо гориво“ в България, което на свой ред ще увеличи значително българската енергийна сигурност и ще стимулира конкуренцията на пазара.

Чете повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Енергетика