Черна гора проявява интерес към включване в проекта "Белене"

Министър Петкова и посланик Снежана Радович обсъдиха възможното участие на страната с миноритарен дял

Снимка: МЕ Снимка: МЕ

Министър Петкова и посланикът на Черна гора у нас обсъдиха проекта АЕЦ „Белене“ на среща, която разгледа възможностите за енергийно сътрудничество между двете държави, съобщиха от пресцентъра на МЕ. 

Разговорът между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и посланика на Черна гора Снежана Радович е в продължение на проведените през месец септември разговори между министър-председателя на Република България Бойко Борисов и колегата му Душко Маркович.

Енергийният министър информира посланик Радович за приетия на вчерашното заседание на Министерския съвет доклад, свързан с процедурата за избор на инвеститор за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. По думите на Петкова изготвеният документ за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ съдържа и възможност за включването с миноритарно участие на големи индустриални и други консуматори на електрическа енергия от България и съседни страни. Това би могло да се реализира чрез тяхно включване в капитала на проектната компания или чрез договори за изкупуване на електрическа енергия. Посланик Радович заяви, че Черна гора проявява интерес към участие в проекта с миноритарен дял.

Петкова и Радович се обединиха около създаването на съвместна работна група, която да разгледа възможността за износ на електроенергия.

Последни новини
Още от Енергетика