2 211 са потвърдените случаи на Covid-19 у нас досега, 36 нови

В България има огнище и на други инфекциозни болести

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. Снимка: Министерски съвет Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. Снимка: Министерски съвет

Общо броят заболелите от коронавирус у нас е 2 211 - увеличение с 1,5% от вчера. Активните случаи са 1 505, а активните области са 9. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб, по време на традиционния сутрешен.

По думите му има 36 нови доказани случаи на COVID-19 у нас - 18 жени и 18 мъже, като на болнично лечение са 15.

За сега столицата и областта са с най-много случаи - 931. В болница са 169 пациента, като 30 са в отделение за интензивни грижи.

Децата са около 6% от заболелите.

240 души медицински лица са се заразили с коронавирус, като това е 11% от заболеваемостта.

Излекуваните са 26% от всички заболели- 598 души. Само вчера са изписани 25. Починалите са 108. Вчера са загубили живота си трима души. 

Проф. Тодор Кантарджиев каза, че в България освен на коронавирус, има огнище и на други инфекциозни болести. Има повече от 20 положителни случая на Ку-треска има в област Габрово - с. Крамолин, с. Ловни дол и с. Съботковци. За вчера след тестове са доказани 14 случая на Ку-треска сред ветеринарни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма. Проф. Кантарджиев подчерта, че сред симптомите на ку-треската също е високата температура, както при коронавируса.

Анализ на Националния център по заразни и паразитни болести и на ВМА показва, че ефективното репродуктивно число, или колко души разболява един човек, е малко над 1 през последните две седмици. В първите седмици на изследванията, то е било 1,7, а в началото на май е станало 1,17.

„Това значи, че виждаме светлината в тунела на тази епидемия“, коментира проф. Кантарджиев.

По думите му при грипа един човек разболява средно 1,5-2 души.

Той каза още, че времето за удвояване на броя на случаите на Covid-19 е един от ключовите статистически белези, които се следят в страната от появата на новия коронавирус у нас. В началото на епидемията в България то е било 10 дни, а в края на март, е достигнало 12 дни. В момента то е над месец. 

„Мерките дават своята ефективност, въпреки критиките и това, че плашим, но са необходими още усилия - да се пази отстояние, хигиена и да не се събират много хора на едно място“, коментира още той. 

 

Последни новини
Още от България