ЕК одобри схемата на България за подпомагане на МСП с 88 млн. евро

Мерките ще бъдат съфинансирани до голяма степен от Европейския фонд за регионално развитие

Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Европейската комисия одобри схема на стойност 88 млн. евро (около 173 млн. лева) за подпомагане на българските микропредприятия и малки предприятия в контекста на пандемията от коронавируса. Схемата е одобрена според действието на Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 г. и 8 май 2020 г.

За схемата в началото на месеца обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

„В момента се работи по още една мярка за около 170 млн. лв. – отново за безвъзмездно финансиране. Тя ще е фокусирана върху средните предприятия. Но там трябва да бъдем много по-целенасочени, защото няма как да си позволим да дадем на всички. Ще се подпомагат фирмите, които имат потенциал. Не е справедливо да се подкрепят такива без потенциал, защото това се прави с парите на данъкоплатците”, каза тогава преед Нова Телевизия вицепремиерът Дончев.

Мерките за подпомагане в рамките на схемата ще бъдат съфинансирани до голяма степен от Европейския фонд за регионално развитие (75 млн. евро).

Подкрепата ще бъде под формата на безвъзмездни средства, а целта на схемата е да отговори на нуждите от ликвидност на микропредприятията и малките предприятия, включително и на самостоятелно заетите лица, и да им помогне да продължат своята дейност по време на пандемията и след това.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg. 

Последни новини
Още от България