Десислава Танева: 16 млн. лв. подкрепа ще получи сектор Рибарство и аквакултури

Три са приетите мерки, а максималната помощ по всяка една от тях е до 80 000 лева

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Снимка: Министерски съвет Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Снимка: Министерски съвет

Подкрепа от над 16 млн. лева ще получи сектор „Рибарство и аквакултури“ за справяне с последствията от пандемията. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на брифинг в Министерския съвет, където тя представи компенсаторни мерки за подкрепа на сектора. 

По думите й три са приетите мерки:

Право на подкрепа ще имат по мярка 1.9 за временно преустановяване на риболовната дейност, по мярка 2.6 подкрепа за сектора на аквакултурата за временно спиране или намаляване на производството, по мярка 5.4 за преработване на продуктите от риболов и аквакултури.

За трите мерки са предвидени съответно 2,39 млн. лева, 10,503 млн.лева и 3,5 млн. лева. Парите са част от общия бюджет на програмата за "Морско дело".

"Максималната помощ е до 80 000 лева и по трите мерки, като помощта ще е за всички оператори, които са "на светло", легално са декларирали дейностите си и са по обективни показатели", каза Танева. 

Според Емил Милев, представител на браншова организация, това ще бъде първата мярка, която ще подпомогне директно собствениците на риболовни кораби.

"Мога да кажа само, че работим конструктивно с министерството. Имаме забележки относно дисбаланса между малки и големи кораби, но смятам, че този въпрос ще бъде изчистен“, коментира той.

От Асоциацията на производителите на рибни продукти бе посочено, че трите мерки, предлагани от министерството, са "страхотна перспектива за всички, които са изостанали, както и за тези, които искат да надградят бизнеса си". 

Основният проблем в сектора е затварянето на туристическия бранш, който е основен консуматор. През месец април има около 40% спад в продажбата на риби, стана ясно от брифинга. 

Министърът на земеделието добави още, че на разположение на гроздопроизводителите във винарската програма ще бъде мярка за бране на зелено в размер на 1 млн. лева.

"303 лева на декар може да получи всеки производител на грозде, ако реши да се възползва от тази възможност", заяви тя. 

До 5 юни в Изпълнителната агенция по лозата и виното ще могат да се подават заявления и след това да се провежда процедурата.

"Целта на мярката е, ако прецени гроздопроизводителят, че ще има натиск на пазара да изкара по-малко количество, другото да го обере на зелено", обясни Танева. 

Подкрепа ще има и за черешопроизводителите и реализацията на продукцията им на пазара, като за тази цел са отпуснати 1 милион лева. Парите ще бъдат предоставяни на оператори, които изкупуват череши. Заплащането ще бъде в рамките на 50 лева на тон, ако завишат изкупуваните от тях количества с 30 %, спрямо 2019 година.

„България има много добре развит сектор – 10 000 хектара насаждения, 14 000 декара предстои да влязат в плододаване, секторът е растящ в последните години и произвежда повече, отколкото ние национално потребяваме“, каза още министър Танева.

 

Последни новини
Още от България