ЕБВР: Икономиката на България ще се свие с 5% през 2020 г.

Спадът на търсенето ще има най-силен ефект върху българската икономика

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Икономиката на България ще се свие с 5% през тази година заради причинената от коронавируса криза, прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Банката очаква бързо възстановяване и ръст на брутния вътрешен продукт на страната ни от 4 на сто през 2021 г., посочва се в актуализираната и макроикономическа прогноза.

Очакванията на ЕБВР за икономическия спад през тази година са по-оптимистични в сравнение с прогнозата на Европейската комисия (ЕК) -7,2% за тази година. Банката обаче е по-песимистично настроена в сравнение със Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ), които прогнозират спад от, съответно, 3,7% и 4% за тази година.

В последното издание на Регионалните икономически перспективи на ЕБВР се посочва, че „значителният спад в потреблението на услуги и стоки за дълготрайна употреба ще засегне особено малките и средните предприятия“.

Търсенето ще оказва натиск

Спадът на търсенето ще има най-силен ефект върху българската икономика, тъй като търговията на дребно и други пряко засегнати услуги представляват почти 25 на сто от БВП.

Забавянето на износа на стоки, като се има предвид по-ниското търсене в световен мащаб, и отлагането на инвестициите на фона на повишената несигурност и мечите пазарни настроения ще се отразят и върху икономиката.

ЕБВР подчертава, че силно засегнат от кризата ще е туристическият сектор, който допринася за около 10% от БВП на България. Увеличените държавни разходи за подкрепа ще са смекчаващ фактор за кризата.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg. 

Последни новини
Още от България