Ананиев: Остават в сила всички мерки, познати досега

Миинстърът каза, че извънредното положение по закон е отменено, но всички мерки продължават да действат

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Снимка: Министерски съвет Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Снимка: Министерски съвет

Разрешават се трансплантациите и свободните разходки в градските паркове - това са разликите в сравнение с досегашното извъредното положение.  Ако в продължение на определен период от време, поне една седмица, има голям брой заразени на ден, ще върнем старите мерки. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет по повод решението за обявяване на извънредна епидемична обстановка от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

"Всичко, което е позволено в момента да функционира, ще продължи да функционира. Каквото в момента не работи, ще продължи да не работи.  Правата и ограниченията не се променят. В бъдеще време е възможно да направим и други промени - в положителна или отрицателна посока", каза още министърът на здравеопазването.   

Ананев каза още, че извънредното положение по закон е отменено, но всички мерки продължават да действат.

"Ще има мерки, които сме набелязали и които ще се разхлабват - възстановяването на футболните тренировки например. Във всеки един момент, в зависимост от ситуацията, ще предприемаме мерки в една или друга посока. Преценили сме, че един месец е достатъчно време да видим как се развива заболяването и как действат мерките", обясни министърът. 

Остават в сила всички мерки, познати досега, като носене на маски в затворени обществени места и градски транспорт, както и спазване на необходимата дистанция.

"Ограничението за влизане на чужди граждани у нас остава.Имаме реципрочни правила за влизане и излизане на територията на наши съседни държави", категоричен е министър Ананиев.

Министърът заяви, че няма да има разлика между чужденци, идващи в България и българи на почивка в други държави. 14 дни карантина ще има за всички.

Сред основните мотиви за решението за обявяване на извънредна епидемична обстановка до 14 юни 2020 г:

Заболяването е с неизвестен произход; Няма едно мнение в научните среди за диагностициране на причините на заболяването; Огнищата са разпространени в цялата страна, освен в семейна и болнична среда, такива има и в социални заведения, например домове за възрастни хора; Няма разработена специфична имунопрофилкатика. 

От брифинга стана ясно още, че предстои здравният министър да издаде няколко заповеди, които ще влязат в сила от 00:00 ч на 14 май. Те са групирани в 4 вида:

Заповед с противоепидемични мерки; Заповед за преминаване през КПП и съответни ограничения; Заповед за карантина и изолация на хората при заболяване или контакт с болен; Заповед какво ще остане да работи и кои дейности ще продължат. 

 

 

 

Последни новини
Още от България