Предвижда се държавна субсидия от 35 евро на седалка за чартърите с чужди туристи

Запазват се и мерките в подкрепа на хората и бизнеса в условията на криза

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Парламентът прие текст, който предвижда субсидия от 35 евро на седалка за  чартърите, които превозват чуждестранни туристи към България с цел туризъм, съобщава агенция „Фокус“. Това решиха депутатите с промените в Закона за здравето на второ четене.

Мерките също така предвиждат всеки, който се е заразил с Covid-19, да подлежи на задължителна изолация или болнично лечение.

Извънредна епидемична обстановка за определен период от време ще се обявява с решение на Министерски съвет, записаха депутатите, цитирани от БНР.

Глобите за нарушаване на противоепидемичните мерки и за неспазване на карантината остават непроменени.

Запазват се и мерките в подкрепа на хората и бизнеса в условията на криза. Мярката 60/40 ще продължи да действа до 30 юни. С 2 месеца се удължават и мерките за защита на длъжниците.

Няма да се редуцира размерът на ДДС за храни и лекарства.

Парламентът също така задължи концесионерите и наемателите на морски плажове да предоставят на посетителите плажните принадлежности – чадъри и шезлонги, на цени, намалени с не по-малко от 50 % от цените за сезон 2019 или от максималните по съответния договор. Мерките важат от 1 юни 2020 г., съобщава „Фокус“.

Концесионери или наемателите, които не изпълнят зъдълженията си, ще се наказват с имуществена санкция в размер на 50 000 лв. За повторно нарушение е предвидена санкция в размер на 100 000 лв.

Още новини от България четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от България