Генерал Мутафчийски: Расте заболеваемостта от коронавирус у нас

Новите случаи на заразени са 53

Снимка: Министерски съвет Снимка: Министерски съвет

53 са новите потвърдени случаи на Covid-19 в България за изминалото денонощие, информира председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

25 от тях в болница. Изследвани са 1163 души. Досега 52 931 са направените проби или 7 562 на 1 млн. население.

В София  има 19 нови случая. Ямбол - 12 нови случая, Пазарджик -5, Плевен - 5, Перник - 4, Бургас - 3, Благоевград - 2, Враца - 2, в Кюстендил - 1.

"Расте заболеваемостта от коронавирус у нас", отговори генерал Мутафчийски на журналистически въпрос дали България е единствената страна, която в момента в Европа отчита брой на заразените. По думите му обаче здравната система засега може да издържи. Той допълни, че нарастването на заразените у нас е с между 2 и 3 пъти спрямо предходните дни. 

Има един нов заразен с Covid-19 медик.192 е общият брой на заразените медици.

Излекуваните са общо 384 или 22% от всички случаи.

Починалите са общо 84 или 4,6% от всички случаи.

Има двама нови починали за денонощието – мъж на 67 години във Велико Търново с придружаващи заболявания и мъж на 70 години в Ямбол, също с придружаващо заболяване.

353 са настанените в болници, от които 38 са в интензивно отделение.

По отношение на лечението с плазма,  ген. Мутафчийски заяви, че то се прилага само във ВМА, защото академията има собствен кръвен център и възможност да набира доброволци, преболедували с антитела. Той каза още, че този тип лечение е приложено при двама пациенти и за съжаление преди 3 дни е починал единият от тях с редица съпътстващи тежки заболявания.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов каза, че по-голямата част от изследваните за антитела в болницата имат такива и ако желаят, могат да дарят кръв.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че използването на плазма ще се разшири след като заработи Центърът за трансфузионна хемателогия и неговите пет клона.

Продължват изследванията в социалните домове, където има над 15 хиляди домуващи без персонала, стана ясно от брифинга. 

Доц. Кунчев поясни, че към момента 80 домуващи и 30 души персонал са с коронавирус и са концентрирани във Видинско. По думите му при повечето изследвания в домовете за възрастни хора няма положителни проби или са само сред персонала.

„Правим всичко възможно там да сведем инфекцията до минимум и техните контакти с външния свят. След болниците и завръщащите се граждани от чужбина, домовете се оформят като следващо огнище“, допълни доц. Кунчев.

 

Последни новини
Още от България