Официално за лято 2020: ваучери за туризма, чадърите и шезлонгите ще са безплатни

Изискването за разстоянието между масите в заведенията на открито се изменя на 1.5 метра

Снимка: Министерски съвет Снимка: Министерски съвет

Постигнахме консенсус по отношение на мерките, предприети за предотвратяване на коронавируса у нас, по време на днешния Коалиционен съвет. Това заяви в рамките на извънреден брифинг вицепремиерът Томислав Дончев. 

Народният представител Валери Симеонов посочи, че правителството ще предостави ваучери за насърчаване на туризма у нас. Той отбеляза, че предстои да бъдат допълнително изяснени конкретиките за това от кога ще се предоставят ваучерите, кои групи хора ще обхванат, каква ще е стойността им, както и какви ще са сроковете, в които те могат да бъдат използвани. 

"Туристическият сектор трябва да бъде подкрепен. Причината да няма взето конкретно решение е неяснотата какъв летен сезон ще имаме. Няколко алтернативи хипотези ще бъдат разработени през идните дни... Темата не е дали трябва да се окаже подкрепа за сектора, а как да се направи това", отбеляза Дончев.

От изказването на Симеонов стана ясно, че на Коалиционния съвет е постигнато единодушие, според което чадърите и шезлонгите това лято ще се предоставят безплатно на Българското Черноморие. 

Симеонов посочи още, че изискването на разстоянието между масите в заведенията на открито, на които е позволено да възобновят дейност от утре (6-ти май), се изменя от 2.5 на 1.5 метра. 

„Пандемията ще свърши и е важно как ще излезем икономически от нея. Икономическата криза ще има измерения дори върху демографията. Хората, които не намерят възможност за препиятание в България, ще се качат на първия самолет и ще заминат. След година-две ще имаме проблем с работната ръка. Помощта за туризма и земеделието трябва да е приоритет", заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Относно внесения законопроект от „Обединени патриоти“ за намалението на ставки по ДДС за ресторантьорския сектор, Дончев обяви, че в програмата на ГЕРБ не фигурира промяна в данъчната система и този въпрос не седи на дневен ред. 

От брифинга стана ясно още, че правото за строителство по морето ще се удължи до 15-ти юни.

Управляващите са постигнали съгласие и за ускореното доизграждане на магистрала „Хемус“, както и за продължаване на работата по описаните и нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти. Реконструкцията на язовирите също ще се ускори.

“Работим за усъвършенстване на мярката 60 на 40”, допълни Дончев. 

Последни новини
Още от България