Заведенията на открито у нас могат да отворят отново от 6-ти май

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев се разхлабват част от мерките срещу коронавируса у нас

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Снимка: Министерски съвет Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Снимка: Министерски съвет

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде днес днес (3-ти май) заповед, с която допуска посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници. Тази част от заповедта влиза в сила от 6-ти май. 

В заповедта са описани необходимите противоепидемични мерки, чието спазване трябва се изпълнява - разполагането на масите трябва да е по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 2.5 метра между тях и не повече от четири лица на маса или на едно семейство; обслужващият персонал трябва да е с поставена защитна маска за лице; трябва да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител; трябва да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението.

Със заповедта на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) се възлага, съгласувано с министъра на здравеопазването, в срок до 05.05.2020 г.,  да определи и други изисквания и организация на работа на тези обекти.

Друга точка от заповедта урежда провеждането на обучения от учебните автошколи.

Организаторите на обученията са длъжни да осигурят спазването на мярката за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, в това число -  носене на защитни маски за лице и дезинфекция на използваните превозни средства и други съоръжения.

Заповедта на здравния министър допуска и упражняването на индивидуален спорт на открито - тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., при спазване на дистанция от най-малко 2.5 метра между отделните спортуващи.

Допускат се и посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, без да се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти.

В заповедта са описани и неоходимите противоепидемичните мерки при посещение на басейните, включително спазването на дистанция от 2.5 метра между чакащите да влязат; редовната дезинфекция на водата и съблекалните; предоставянето на материали за дезинфекция на посетителите и носенето на предпазни маски от служителите. 

Последни новини
Още от България