Сачева: Повече работни места ще бъдат запазени, отколкото загубени, по схемата 60/40

Кандидатстването по мярката ще бъде удължено до 30 юни

Снимка: Министерски съвет Снимка: Министерски съвет

Мярката 60/40 работи към момента, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНТ.

"За един месец имаме нарастване на безработицата с около 91 000 души. Същевременно по линия на мярката 131 000 души ще запазят работните си места", посочи Сачева.

Тя уточни, че кандидатстването по мярката ще бъде удължено до 30 юни.

Към момента повече хора ще запазят работата си, отколкото да я загубят,  вследствие на тази мярка, категорична е Сачева.

Факт е, че от началото на кризата имаше много голям ръст на безработицата, имаше дни, в които се регистрираха като безработни 4000, 5000, 6000, дори 9000 души. В момента вече две седмица се регистрират по-малко от 1000 души на ден, допълни Сачева.

По отношение на предложението на ВМРО мярката да се промени на 80/20 Сачева каза, че за определени сектори това е възможно да се наложи.

В момента най-много работни места са запазени в преработващата промишленост, следва хотелиерството, туризмът и ресторантьорство, културата, спортът. Мярката е отворена за много широк кръг икономически дейности.

Още в понеделник ще се разшири обхватът на еднократната помощ, която е 375 лв. Тя ще може да се ползва от родители на деца до 14 години, каза Сачева.

Няма да има изисквания да е използван пълният платен отпуск.

„Ще дадем възможност на безработни самотни родители, които са загубили работа си след 13 март, също да ползват на базата на този критерий тази помощ. Предстои да предложим още 30 дни неплатен отпуск да може да се зачита за трудов и осигурителен стаж. Т.е. още 60 дни неплатен отпуск да може да се зачита за такъв стаж. Ще направим всичко възможно тази мярка да е достъпна“, каза Сачева.

Сачева заяви още, че социалното министерство по линия на програма "Човешки ресурси" е организирало 45 млн. лв. за социален патронаж. Към днешна дата 38 000 души ползват тази услуга. Удължена е програмата „Топъл обяд“, така че до края на юни да се дава храна на социално слаби. Продължават и други инициативи. съвместно с БЧК за раздаване на пакети на храни.

Последни новини
Още от България