МС освобождава от наем ползвателите на държавни имоти

Мярката е предназначена за засегнатите от рестрикциите срещу Covid-19 и ще е валидна до края на извънредното положение

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Наемателите или ползвателите, които са ограничили или преустановили дейността си в имоти – държавна собственост, вследствие на въведените по време на извънредното положение мерки, ще могат да бъдат освобождавани изцяло или частично от плащането на наем. Това решение беше време в рамките на извънредно правителствено заседание, като мярката ще е валидна до отмяната на извънредното положение.

Размерът на наемите за физически или юридически лица ще може да бъде намаляван, което ще се случва със заповед, издадена от министри, областни управители или ръководители на други ведомства, които са предоставили имотите под наем или за ползване.

За да се възползват от мярката, наемателите и ползвателите на държавните имоти ще трябва да удостоверят, че са ограничили или прекратили дейността си, предоставяйки финансови или други документи, удостоверяващи това обстоятелство.

Облекчителните мерки ще се прилагат за времето, през което физическите и юридическите лица са ограничили или преустановили своята дейност в съответните държавни имоти в срока на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. 

 

Последни новини
Още от България