Десислава Танева: Производителите на зеленчуци ще получат допълнителна субсидия на база на доходите си

Това ще стимулира легалната търговия с фактури, смята земеделският производител Красимир Кумчев

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите. Снимка: Министерски съвет Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите. Снимка: Министерски съвет

Производителите на зеленчуци ще бъдат допълнително подпомагани от държавата. Това каза земеделският министър Десислава Танева по време на извънреден брифинг. 

Предложението е на производителя Красимир Кумчев и предвижда зеленчукопроизводителите, които произведат и продадат продукцията си, да получат допълнителна субсидия като процент от дохода си. 

Според Кумчев това ще стимулира легалната търговия с фактури, които ще се издават на реална, а не на занижена цена, каквато практика често се e срещала до момента. 

„Земеделците трябва да произведат и да продадат стоката си и на базата на получения доход от продажбата да получат допълнителна субсидия. Така дори и малките производители ще имат личен интерес да издават фактури, когато продават стоката си, защото иначе няма да получават субсидия”, поясни Кумчев.  

Той подчерта, че всеки стопанин трябва да си направи сметка какви зеленчуци да отглежда, в какъв обем и дали ще успее да реализира продукцията. 

Десислава Танева заяви, че за 3644 земеделски стопани, които досега са попадали в обхвата на необлагодетелствани райони по мярка 13.2, но които са отпаднали с предифинирането, първо ще получат компенсаторно плащане в размер на 25 евро на хектар. 

“Добрата новина е, че ЕП гласува включването на това плащане като възможно и за преходния период, който е 1+1 година. Това е изключителна инициатива на България, която благодарение на всичките ни депутати в ЕП успя завчера да мине на комисия”, каза министър Танева.  

По думите ѝ България е успяла с още една инициатива в ЕП, касаеща значително по-голям брой земеделски стопани - сектор Тютюнопроизводство и преходно национална помощ за животновъдството. 

Тя обяви, че нова подкрепяща мярка ще бъде предоставена и на проивзодителите на грозде - да получат компенсаторно плащане за продукцията, която няма да може да бъде реализирана. 

Танева каза още, някои винарни отчитат двоен износ през март и април спрямо миналата година. 

"ЕК одобри шестата нотификация, която България инициира през есента миналата година.Благодарение на тази нотификация 175 млн. евро се пренасочват към няколко мерки. От тях 40 млн. евро са за мярка 11 - биологично производство", добави земеделският министър. 

Последни новини
Още от България