Апартамент в София е поскъпнал средно с 10 хил. евро на годишната база преди пандемията

Първото тримесечие на 2020 г. е сред най-успешните за имотния пазар в столицата, коронавирусът обаче постави на пауза сектора

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Изключително голяма активност през първите 3 месеца на годината и ускоряване на ценовия растеж до около 4% на годишна база - така се развиваше имотният пазар в София до средата на март, когато беше въведено извънредното положение, става ясно от анализ на пазара на Bulgarian Properties.

Последва отдръпване на пазарните участници, спад в запитванията и огледите и временна пауза на намеренията за покупка до преминаване на епидемията, посочват от имотната агенция.

"Досега не се беше случвало толкова рязко превключване от бум в пауза, но доброто състояние на пазара преди кризата дава основание да смятаме, че възстановяването ще бъде бързо при благоприятно развитие на епидемията и последвалата от нея икономическа стагнация", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Агенцията отбелязва, че първото тримесечие на 2020 г. е едно от най-силните за имотния пазар през последните години.

По данни на компанията през тримесечието ценовите ръстове са се ускорили, а средната цена в София е подминала границата от 1100 евро/кв.м, около която е гравитирала от края на 2017 г.

Данните на Bulgarian Properties сочат средна цена на жилищата в София на база реални сделки 1120 евро/кв.м спрямо 1080 евро/кв.м за първото тримесечие на 2019 г., което е нарастване с около 4% на годишна база. Ръст от 2.2% има и спрямо последните месеци на 2019 г., когато апартаментите в София се продаваха средно за 1095 евро/кв.м.

Средната обща продажна цена на закупените апартаменти също нараства на 101 130 евро за 2020 г. при 90 960 евро в началото на 2019 г. и 95 230 евро през последното тримесечие на 2019 г. Това е нетен ръст от около 10 000 евро средно за апартамент в София спрямо същия период на 2019 г., посочват от агенцията. 

Оттам отчитат, че сделки са се сключвали активно през цялото тримесечие до момента на обявяване на извънредното положение. Данните на  Bulgarian Properties на база новосключени сделки показват задържане на обема от реализирани сделки на сходни нива като тези през първите месеци на 2019 г. По-голямата част от тези сделки вървят към финализиране и отказите към момента са минимални.

Според данните на Агенцията по вписванията през първото тримесечие на 2020 г. в София са вписани 5 285 имотни продажби при 5 641 за същия период на 2019 г., което е спад с около 6.3% на годишна база. Това са данни за нотариално изповядани покупко-продажби, а не само за сключени през периода сделки. "Този спад има обективни причини и се дължи на извънредното положение и специалния режим на работа на нотариусите, на невъзможността за явяване за нотариално изповядване и отлагането на сделки, както и на все още големия дял на новото строителство в продажбите в София - сделки, които ще бъдат вписвани при прехвърляне на собствеността", се посочва в анализа.

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

Най-голяма активност се отчита в традиционно предпочитаните квартали като Витоша, Манастирски ливади, Кръстова вада, Дианабад, централните части на София, включително широк център – Зона Б-5, Б-18, Банишора.

Към тях се добавят и големите жилищни комплекси Младост, Люлин и Надежда, към които винаги има сериозен интерес.

След въвеждането на извънредното положение се повишава интереса към жилища в периферни райони на столицата, в селата около нея, с възможност за изолация, но и лесно придвижване до града. Хората започват да се настройват за по-дългосрочна нужда от собствено пространство на открито.

Средните цени в най-популярните квартали през първото тримесечие на 2020 г. са 1090 евро/кв.м в Манастирски ливади, 1034 евро/кв.м във Витоша, 1250 евро/кв.м в Кръстова вада, 1290 евро/кв.м в Дианабад, 1420 евро/кв.м в Център, 1900 евро/кв.м в Лозенец, 1030 евро/кв.м в Банишора, 1150 евро/кв.м в Младост, 945 евро/кв.м в Надежда и 710 евро/кв.м в Люлин.

Параметри на закупените жилища

През първото тримесечие на 2020 г. делът на закупените тристайни жилища нараства и се изравнява с този на двустайните – по около 47% от всички закупени жилища. Само 5 % от жилищата са били едностайни или многостайни апартаменти.

Средната площ на закупените жилища е 90 кв.м – нараства от 81 кв.м в края на 2019 г. поради нарастването на обема на тристайните апартаменти.

Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, като продължава интересът към жилища на по-високите етажи в сгради ново строителство заради хубави гледки, повече простор и светлина, по-малък шум от околни улици и булеварди.

През последните 2 месеца нараства интересът към къщи, партерни апартаменти с дворче и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.

Още по темата

Tенденции към края на април

Агенцията за недвижими имоти посочва, че от средата на април се забелязва раздвижване, тъй като хората се пренасочват към новата реалност и започват да възобновяват действия по изпълнение на своите планове и бизнес задачи.

Според данни на Bulgarian Properties пазарната активност се възстановява, за което говори нарастващият брой запитвания за имоти, които се връщат на нивата от преди кризата. 

"Цените на имотите за момента остават без съществено изменение. Продавачите са в изчаквателна позиция, докато има повече яснота какво предстои. Купувачите също изчакват - по-ниски цени или да видят дали ще останат на работа и при какви условия ще могат да се финансират от банките", се посочва още в анализа.

От агенцията за недвижими имоти обясняват, че интересът е насочен основно към жилища в напреднал етап на строителство или завършени с Акт 16. Също така, особен интерес привличат качествените и високостойностни имоти, както и имотите с уникални характеристики и местоположение.

По отношение на работата на строителните обекти от агенцията посочват, че тя не е преустановена.

"Банките продължават да кредитират и като цяло кредитните им продукти не са много по-различни от това, което предлагаха преди кризата. Все пак, повишени са изискванията спрямо кредитополучателите, процентът на самоучастие и обезпеченията", твърдят от Bulgarian Properties.

Последни новини
Още от България