ЧЕЗ иска 70% поскъпване на нощната тарифа за снабдяване с електроенергия

В България се наблюдава намаляване и дори спиране на потреблението на електроенергия в затворените стопански обекти

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Електро България“ е поискало поскъпване на нощната тарифа за снабдяване с електроенергия със 70%, а дневната – с малко над един процент, става ясно от публикуваните на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявления на енергийните дружества, предава Investor.bg.

Другите две ЕРП компании, EVN България и Енерго Про, са поискали незначителна промяна на цената в посока нагоре - повишението на електроенергията да е под половин процент.

Още по темата

В своето писмено заявление от ЧЕЗ посочват, че с оглед на извънредното положение върху цялата територия на България се наблюдава намаляване и дори спиране на потреблението на електроенергия в затворените стопански обекти.

„Засягането на редица браншове, както туристическия, хотелиерството, ресторантьорството, довежда до обхващане на дейности по веригата -  производители на храни и напитки, сервиз, строителство и др. Отделно, представители на частния бизнес регистрират закъснения с доставки на суровини, движението на товарни камиони в Европа е блокирано поради масово затваряне на националните граници. Това от своя страна индиректно резултатира в намаляване/прекратяване на дейности по веригата производство-доставки, което също се изразява в намалено потребление на електроенергия“, пишат от ЧЕЗ.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от България