Томислав Дончев: Тази криза вади най-доброто от обществото, но не вади най-доброто от политиците

Една от българските фирми, произвеждаща защитни облекла, е получила запитване от Германия да й бъде изкупена цялата продукция

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Тази криза вади най-доброто от обществото, но не вади най-доброто от политиците. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Той каза още, че не трябва да се бърка раздаването на мартеници с разпределяне на оборудване и материали сред болниците, като по този начин реферира към критиките, оправени от страна на президента Румен Радев.

„Всички необходими парични средства са осигурени на Министерство на здравеопазването, ако нещо липсва то е заради липсата му на международните пазари“, посочи Дончев, като добави, че българските фирми са се мобилизирали и са започнали да произвеждат каквото е необходимо.

„Единственият персонален призив към г-н президента е всички да се смирим и да си гледаме работата“, подчерта Томислав Дончев. 

Директорът на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов  направи отчет на осигуряването на лични предпазни средства в цялата страна. Той каза, че в момента повече от 60 фирми шият маски, а 3 компании правят предпазни облекла. Очакванията са до края на април да бъдат ушити 30 хил. предпазни облекла, а до края на май- 100 хил.

Една от българските фирми дори е получила запитване от Германия да й бъде изкупена цялата продукция.

„Има безпрецедентна мобилизация в обществото“, коментира генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Той обясни, че веднага щом в България се покаже тенденция, че ситуацията е овладяна, ще предложим разхлабване на мерките, но по начин, по който да сме сигурни, че няма втора вълна.

„Ние тестваме толкова, колкото и в другите държави, с малки изключения“, каза още Мутафчийски. По неговите думи ситуацията в САЩ е неуправляема и системата там не може да издържи.

„Имаме добри резултати, защото трупове не могат да се скрият и не са основателни обвиненията, че не тестваме достатъчно. Общата смъртност не може да се повиши“, обясни още началникът на оперативния щаб. Според него това е един от най-важните показатели, че се справяме на този етап.

Последни новини
Още от България