Бойко Борисов: Ще намалим ограниченията след три дни спад на болните

Oбщо 1700 души медицински и немедицински лица на първа линия в лечението на заразени с коронавирус ще получат допълнително възнаграждение от 1000 лв.

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС Премиерът Бойко Борисов. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

До 2-3 седмици се очаква да настъпи пикът на епидемията от коронавирус у нас. За това предупреди премиерът Бойко Борисов по време на извънредна пресконференция, предава investor.bg. По думите му „все по-тежко ще става“ положението и няма как извънредните мерки да бъдат ограничавани на този етап.

Ограниченията могат да бъдат намалени, ако има три поредни дни на спад в ръста на болните, т. е. пикът е отминал.

„Три дни поред Мутафчийски (председателят на Националния оперативен щаб, б. ред.) да каже, че болните намаляват и платото е прехвърлено, рязко ще издърпаме ограничителните мерки назад", каза Бойко Борисов. Той увери, че вчера е излязъл последният му отрицателен тест, който му е втори. „Това го казвам по повод слуховете, че съм болен и затова удължаваме извънредното положение", каза Борисов.

По темата за тестването на болни Борисов повтори, че PCR тестовете се доказват като най-надежди. По думите му има липса на по-надеждни бързи тестове и по тази причина е оправдано изчакването на използването им. Борисов изрази надежда, че до 2-3 седмици ще може да има по-надеждни бързи тестове.

Още по темата

След преминаването на пика може да се пристъпи към масово тестване на хора, дори до 20-30 хил. души на ден, коментира той.

В рамките на извънредната пресконференция министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че общо 1700 души медицински и немедицински лица на първа линия в лечението на заразени с коронавирус ще получат допълнително възнаграждение от 1000 лв. чисто. Това означава, че държавата ще даде 1537 лв., включително и осигуровките. Средствата ще се дадат на 1700 души в 34 лечебни заведения, което прави 2 600 000 лв.

Ананиев обясни на какъв принцип се избира персоналът. Ако в дадено лечебно заведение има до 5 болни, средства се дават на 40 души персонал, от 5 до 10 души – на 70 души персонал и над 10 души - на 100 души персонал.

В центровете за Спешна помощ, където има установен случай на инфекцията, ще получават бонус при два критерия – 12 часа положен труд и пряко лицето да е свързано с лечението до влизавенето в болницата.

Общо предвидените средства от 6 млн. лв. може да бъдат увеличени през април, допълни Ананиев.

Кирил Ананиев заяви, че ще предложи на МС да приеме проект на решение, с който да одобри договор на Министерството на здравеопазването и китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия доставка на хидроксихлорофин сулфат и азитромизин-таблетки. Тези лекаства в своята комбинация дават добър ефект, каза здравният министър.

Още по темата четете в investor.bg

Последни новини
Още от България