Още 17 заразени с коронавирус у нас, забранява се необоснованото движение между градовете

От 21 март се преустановяват посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

У нас днес са направени 129 проби за заразени с коронавирус, от тях в Националния център са 6 положителни, във ВМА - 7. Във Варна от 20 направени проби, 4 са положителни - те са на контактни лица и са от Добрич. Всички останали потвърдени случаи на заразени са от София. Това обяви ген.-майор Мутафчийски в рамките на извънреден брифинг в Министерски съвет. 

"От болните, които се намират на болнично лечение, най-тежко е състоянието на болния, който е интубиран в "Пирогов". Потвърди се положителната проба на избягалия по-рано от "Пирогов" пациент", заяви Мутафчийски.

Той посочи, че у нас вече има случай на пациент с коронавирус, при който има 2 отрицателни проби след лечение.

По отношение на лекарствата, Мутафчийски заяви, че в България има резерви на хининови препарати - 35 хил. дози общо, като добави, че има и възможност за допълнително производство.

Той допълни, че Кирил Домусчиев ще дари купени от него лекарства за лечение на български граждани. Той ще закупи и дари и 5 хиляди теста.

Считано от 0.00 ч тази вечер, т.е. от 21 март, със заповед на здравния министър се преустановяват посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки на открити и закрити места

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че на входно-изходните пътища на областните центрове ще се проверяват целите на пътуванията на гражданите, отново от 21 март.

"Ще се пропускат лица в случай на неотложно пътуване, обусловено от доказана потребност – по здравословни причини, завръщане по настоящ или постоянен адрес, по работа. Това ще се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ, документ за самоличност", посочи той.

Здравният министър издаде заповед лица до 60-годишна възраст да не посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден от 8.30 до 10.30 ч.

„Вдигаме нивото на мерките, които прилагаме. Тези мерки, които преди малко съобщих, ще ги прилагаме няколко дни. Ще видим как се изпълняват и ако резултатът е негативен, ще вдигнем още повече нивото на сигурност", отбеляза той. 

По-рано днес парламентът реши да не се налага запор върху банковите сметки на физически лица и лечебни заведения, докато трае извънредното положение. Отлагания на вноските по кредитите обаче няма да има.  

Военнослужещите ще могат да участват в прилагането на противоепидемичните мерки, стана ясно още от гласуванията днес. Текстът е част от Закона за действията по време на извънредното положение.

Последни новини
Още от България