Ангелкова: 111 са чуждестранните туристи в Банско, предстои отпътуването им

47 са българите на организиран туризъм в чужбина

Николина Ангелкова, министър на туризма. Снимка: БГНЕС Николина Ангелкова, министър на туризма. Снимка: БГНЕС

Към днешна дата в Боровец има 25 чуждестранни туристи, от които 21 са английски граждани. Утре им предстои заминаване с чартър. На територията на Пампорово има 16 чуждестранни туристи, които също предстои в рамките на утрешния ден и в събота да отпътуват. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в рамките на брифинг, след като в сряда правителството постави Банско под карантина.

“В Банско, който в момента е под карантина, има най-много чуждестранни туристи - 111. Тази сутрин отпътуваха 46 британски граждани, а утре се очаква още 29 да отпътуват”, посочи Ангелкова.

Още по темата

Тя коментира и ситуацията по отношение на руските граждани там - общо 66 души. По нейни думи има вероятност те да не бъдат качени в организирания самолет с оглед на това, че са от град, който е подставен под карантина, и за да не се изложи на опасност здравето на останалите пътници в самолета.

Министърът подчерта, че вече е проведен разговор с руския посланник у нас за максимано бързото извозване на гражданите, като той е поел ангажимент това да се случи още в рамките на утрешния ден.

“По отношение на българските граждани, които се намират на организиран туризъм в чужбина, в момента те са 47 души и се намират в Куба, Мексико, Аржентина, Занзибар и Великденските острови”, посочи Ангелкова.

Тя добави, че се предвижда те да се да се приберат у нас чрез полети на турски авиолинии.

“По-трудна е организацията на прибирането на българските граждани в Аржентина, като се поддържа постоянен контакт с посолството ни там”, коментира Ангелкова.

Министърът отбеляза, че българи има и на територията на Малта, като те са индивудални туристи. Според министъра се търси решение и за тяхното прибиране в България. 

Последни новини
Още от България