Настъпление на Франция и Ирландия срещу Великобритания преди трудни преговори

Преговорният мандат за сделка с кралството бе приет от страните членки

Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

Франция и Ирландия продължават настъплението заради задълженията на Великобритания към всяка една търговска сделка след Brexit, след като министрите на Европейския съюз се договориха за целите си за преговорите, предаде Bloomberg.

Пристигайки на среща на националните правителства в Брюксел, за да подпишат мандата на ЕС за преговорите, представители от Париж и Дъблин предупредиха премиера Борис Джонсън, че блокът няма да отстъпи по някои от най-основните си искания - включително Великобритания да продължи да играе по правилата на ЕС, нещо, което от Downing Street бе изключено.

Мандатът дава на главния преговарящ за Brexit Мишел Барние да започне дискусии с британците следващата седмица. На фона на лобирането от Франция блокът засили исканията си Великобритания да се ангажира с равни условия в области като държавна помощ, законодателство в областта на конкуренцията, стандарти за работа и изменение на климата. Без такива ангажименти държавите членки на ЕС са обезпокоени, че Великобритания ще подбие икономиката на блока.

Мандатът „е да защитава интереса на европейците“, заяви френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншалин, която настоя, че ЕС няма да се съгласи на нищо, ако то не дойде с гаранции за лоялна конкуренция и риболов във водите на Обединеното кралство. 

За Ирландия е също толкова важно Джонсън да се придържа към обещанията, които е дал в споразумението за развод между Великобритания с ЕС, за да предотврати връщането на митническите проверки на ирландската граница.

„Без добросъвестност и изграждане на доверие бъдещите отношения няма да са лесни“, каза ирландският външен министър Саймън Ковни. „И така, ако няма напредък в работата, необходима за ирландския протокол (според който Северна Ирландия ще остане част от митническия съюз на ЕС) като част от Споразумението в следващите няколко месеца, тогава смятам, че това ще бъде много тревожен сигнал дали ще бъде възможно да се стигне до нещо разумно преди края на годината", посочи той. 

След като 27-те държави членки на ЕС официално подписаха мандат във вторник, Великобритания заяви, че ще представи своя мандат в четвъртък, преди преговорите между двете страни да започнат в понеделник. Те имат срок до края на годината, за да постигнат споразумение или Великобритания ще започне да търгува с ЕС при условия, определени от Световната търговска организация, което означава връщането на тарифите и квотите.

ЕС започна да настоява за твърди условия за сделка. Тези искания създават потенциално непримирим конфликт с Великобритания. Джонсън търси безмитна сделка за стоки, подобно на тази, която Канада договори с ЕС. Но Канада не е обвързана с правилата на ЕС за държавна помощ и не е длъжна да следва бъдещите промени в правилата на блока. Джонсън предупреди, че по-скоро ще мине без сделка, отколкото да приеме обвързаност от правилата на ЕС.

За Великобритания връщането на политическата независимост и свободата да не се съобразява с правната система на блока ще има предимство пред осигуряването на търговска сделка до края на тази година, според говорителя на премиера.

Още по темата

Специален комитет в кабинета на Джонсън се съгласи на мандата за преговори, каза говорителят на Джонсън Джеймс Слак. „Беше гладък процес за съгласуване на нашия подход, който ще възстанови нашата икономическа и политическа независимост“, каза той.

Последни новини
Още от Новини от света