Икономиката на България нараства най-слабо от 1 година

Отчетен е най-слабият темп на растеж на БВП от последното тримесечие на 2018 г. Инфлацията е най-високата от януари 2013 г.

Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

Брутният вътрешен продукт на България е нараснал с 3.5 процента на годишна база през последното тримесечие на 2019 г. след ръст от 3,7 процента през предходното тримесечие, показа предварителната оценка на НСИ, предаде Investor.

Това е най-слабият темп на разрастване след четвъртото тримесечие на 2018 г., повлечен от спад в брутното образуване на основен капитал (-1.2 процента срещу 1.8 процента през третото тримесечие). Междувременно крайното потребление нарасна по-бързо (5,0 процента срещу 4.9 процента), докато нетната търговия допринася положително за растежа, като износът спадна с 1.5 процента, а вносът намалява с по-бързите 2.7 процента. На тримесечна база икономиката нарасна с 0.7%, след ръст от 0.8% през предходния период. 

Важно е да се уточни, че данните са на база експресните оценки за БВП, които се основават на предварителни, налични към момента, месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори (обект на последващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация.

Вчера беше публикувана и зимната икономическа прогноза на Европейската комисия. Според нея ускорението за годината ще се забави до 2.9% през тази година от 3%, представени в есенната икономическа прогноза. В същото време за 2019 г. се прогнозира 3.7% ръст на икономиката, което означава, че ЕК залага на значително забавяне на темпа на растеж в България през тази година. За 2021 г. прогнозите са за ускорение до 3.1%.

Според данните на НСИ на годишна база растежът на крайното потребление се подобрява леко до 5% от 4.9% през третото тримесечие. В същото време обаче растежът на бруто образуване на основен капитал намалява с 1.2%, при ръст от 1.8% през третото тримесечие.

Още по темата

На тримесечна база БВП се повишава с 0.7% спрямо периода юли-септември 2019 г. Това всъщност е най-слабото нарастване на БВП на тримесечна база от две години насам, показват изчисления на TradingEconomics.

Инфлация

През януари стоките и услугите са поскъпнали с 4.2% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт. От статистиката става ясно, че няма група стоки, която да не е поскъпнала през месеца, освен тази на дрехите и обувките. Те поевтиняват с 4.4% заради традиционните намаления по магазините през януари.

Оскъпяването на стоките и услугите през първия месец на тази година продължи тренда на увеличение на стойността на индекса, който достига седемгодишен връх, след като започна промяна от август 2013 г.. Само през октомври 2018 г. инфлацията на годишна база се приближи до границата от 4%, но не я подмина и се закова на 3.7%, припомня Investor.bg. 

Средногодишната инфлация за периода февруари 2019 - януари 2020 г. на годишна база е 3,2%, отчита статистиката.

Повече по темата четете на Investor.bg

Последни новини
Още от България