Радев свали доверието си от кабинета. Борисов: Не ни е дал властта

От 3 години призовавам правителството да работи ефективно в интерес на българските граждани, каза държавният глава. Дойде и отговор от премиера

Радев даде извънредно изявление. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/, Investor Media Group Радев даде извънредно изявление. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/, Investor Media Group

„Считано от днес официално снемам доверие от правителството, което не работи в интерес на българските граждани”, заяви в официално обръщение президентът Румен Радев. Обръщението си той направи в Гербовата зала. 

„От 3 години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава, загрижен за Бъдещето на България”, посочи Радев.

Той директно обвини управляващите, че са предизвикали „остра криза във всички системи”, като ситуацията в държавата според президента е „без аналог в историята на прехода”.

Радев критикува правителството за екологичната политика, като подчерта, че „България не е бунище” и никой няма право да си играе със здравето на хората.

Още по темата

В заключение той призова всички да се обединят срещу настоящото управление на държавата.

Малко по-късно дойде и коментар от премиера Бойко Борисов. 

„Как ще свали нещо, което той не дава? Не той ни е дал властта. Ние сме спечелили изборите по законен начин. Това е пряка намеса в независимостта на властите. Президентът прави точно обратното на това, което говори по принцип”.

Министър-председателят заяви, че по принцип кабинетът „няма пресечни точки с президентството, освен безсмислените Консултативни съвети, на които никога нищо не се решило”.

Борисов допълни, че е свалил своето доверие от президента още през декември.

„Проблемът му не е с правителството, а с други независими институции. Иска да отклони атаката към нас, защото ние сме беззащитни и сме му по-изгодни. Само преди три дни е казал, че кабинетът работи прекрасно”, категоричен е премиерът.

"Президентът на България задълбочи разделението си с правителството на премиера Бойко Борисов. Коментарът на Румен Радев ескалира конфронтация с кабинета на Борисов, за който президентът твърди, че не е успял да се справи с корупцията". Така отразява темата и Bloomberg.

Третият кабинет на Борисов, който е премиер от 2009 г., работи за влизането на страната в чакалнята на еврозоната ERM II, отбелязва медията. Кабинетът се опитва да успокои страните в еврозоната, че пускането на страната в клуба няма да ги постави пред криза с държавен дълг в гръцки стил или скандал с пране на пари, близък до примера в Балтийските страни.

Медията напомня и за разделението между Радев и главния прокурор, след като Радев започна дебат за промяна на Конституцията, а впоследствие Гешев поиска от Конституционния съд тълкувание на члена в основния закон за държавна измяна.

Последни новини
Още от България