Васил Божков е обявен за издирване, той не знае

Поредният български олигарх, който бяга от България - това каза главният прокурор по повод издадената заповед за арест на бизнесмена

Васил Божков. Снимка: БГНЕС Васил Божков. Снимка: БГНЕС

Васил Божков е задочно обвинен по седем обвинения, сред които за организирана престъпна група, данъчни престъпления, принуда и подкуп на длъжностно лице. Той е обявен за издирване с европейска заповед за арест, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред журналисти, предаде Investor.

По-рано Божков, собственик на офисите, които са обект на проверки от страна на полицията и прокуратурата днес, коментира, че нищо не знае, никой не го издирва и никой не му се е обаждал. „Като разбера, може би ще коментирам. Нищо не знам в момента. На разположение съм на органите по всяко едно време“, е допълнил бизнесменът пред Bulgaria ON AIR. Пред медията той твърди, че не се крие, опровергавайки по-ранни информации, че е в чужбина и се издирва от „Интерпол“.

Междувременно Гешев обяви, че 8 служители на Държавната комисия по хазарта са в ареста. Сред тях е и председателят Александър Георгиев. Според прокуратурата той също е бил част от организирана престъпна група.

"Това е поредният български олигарх, който бяга от България", заяви Иван Гешев, коментирайки обвиненията срещу Божков. Същевременно той изразява убеденост, че разследващите ще открият бизнесмена, "където и да е", като даде примери с Димитър Желязков-Очите и семействата Баневи и Арабаджиеви, които бяха екстрадирани от различни страни заради разследвания в България. По време на изказването си Гешев обаче на няколко пъти сбърка понятията "обвиняем" и "подсъдим", говорейки за тях. 

Главният прокурор не навлезе в детайли, като заяви, че "не ми е работа, не че не мога, да следя абсолютно всяко дело в страната в реално време", но изтъкна, че прокуратурата действа срещу всеки, за когото има данни за престъпна дейност, без оглед на позицията, която заема.  

Това е втора акция в Комисията по хазарта, след като само преди седмица служители на прокуратурата влязоха в комисията и иззеха документи във връзка с начина на изчисляване на таксите за държавната лотария.

По-рано днес специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на фирми, свързани с Божков, както и на адреси, обитавани от него, включително и в бивша резиденция на Тодор Живков в парк Витоша, ползвана от бизнесмена. Засилено полицейско присъствие имаше и пред офис на „Националната лотария" на ул. „Фритьоф Нансен“.

Преди седмици извършена в Държавната комисия по хазарта от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) финансова ревизия установи, че дружества на Васил Божков са плащали по-ниски такси по Закона за хазарта, отколкото е трябвало. Засега има различни тълкувания дали законът го е позволявал или не. Самият предприемач твърди, че компанията му плаща данъците и задълженията си по закон.
Проверката, разпоредена от финансовия министър Владислав Горанов, се случи след получен сигнал за това, че комисията по хазарта е облагодетелствала "Националната лотария", контролирана от Божков, с неплатени милиони левове към държавата. Сигналът е бил подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които са съдружници в компания, която е организатор на онлайн залагания под марката "Ефбет", и оперират бизнес с казина. 

В ревизията на 16 декември 2019 г. беше посочено, че проверка се иска за приходите от такси в периода 2015 – 2019 г. Впоследствие специализираната прокуратура беше разширила периода с една година до 2014 г.

Преди месец спецпрокуратурата обяви още, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на Божков. Ставаше въпрос отново за твърдения на бившите съдружници на Божков – братя Найденови.

Още по темата

В рамките на разследването прокурорите изискаха официални справки от Държавната комисия по хазарта дали са налагани принудителни административни мерки по Закона за хазарта на компаниите "Еврофутбол", "Ефбет", "Ефбет партнерс", "Нове холдинг" и "Еврофутбол лимитед".

Пресцентърът на Нове АД Холдинг изрази официалната позиция на Васил Божков:

“Показната акция в офисите на свързаните с г-н Васил Божков компании и повдигнатите обвинения целят принудително да бъде отнет законен бизнес.  Налага се внушението, че ние сме виновни за нещо до доказване на противното.

Свидетели сме на синхронизирани действия между официални държавни институции, представители на управляващите и частните интереси на  бивши партньори, а именно Боян и Цветомир Найденови – собственици на казина и съдружници в наши фирми.

И до момента г-н Божков и юридическия му екип не са получили никакви официални  документи, нито са били уведомени по какъвто и да било официален начин за повдигнатите срещу него обвинения", пише в нея.  

"Различни институции са правили различни проверки на всички лотарийни игри през годините и ние винаги сме съдействали на властите. Приветстваме всяка проверка и сме предоставяли всяка изискана от нас информация без забавяне. Нещо повече – нашите компании са свързани директно с НАП и цялата информация пристига при тях онлайн в реално време", пише още в позицията.

"Свидетели сме на безпрецедентен опит да бъде унищожен работещ бизнес, който през годините е внесъл в държавата под формата на данъци, такси и платен лиценз стотици милиони. Очевидно някой иска да сложи ръка на футболен клуб „Левски“, точно в момента, в който клуба бе спасен от фалит и върви към стабилизация и финансова независимост", се казва в съобщението.

Още по темата четете в Investor.bg

Последни новини
Още от България