Парламентът прие на първо четене забрана на частните лотарии

Според вносителя промените се налагат заради укриване на такси от страна на операторите в размер на близо 600 млн. лева

Снимка: БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ Снимка: БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ

Парламентът прие на първо четене промените, внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов, в Закона за хазарта. Поправките бяха одобрени със 116 гласа „за“, двама бяха „против“, а 68 се въздъражаха, предава Investor.bg.

По време на дебатите в бюджетната комисия от миналата седмица обаче стана ясно, че вероятно текстът ще бъде изпратен за нотификация в Брюксел. Такъв бил редът по принцип, обясни председателят на комисията Менда Стоянова. По думите ѝ ще бъде изпратено запитване до Министерство на финансите. Засега няма повече информация относно евентуалната ратификация. 

Законът беше приет на първо четене на фона на акции на прокуратурата в Държавната комисия по хазарта, офисите на фирмите на Васил Божков, който стои зад двете най-големи лотарийни игри, както и в помещенията на "Национална лотария".

Поправките на Симеонов забраняват организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз. Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз.

Според вносителя промените се налагат заради укриване на такси от страна на операторите в размер на близо 600 млн. лева. „За мен тази дейност трябва да се осъществява от държавата и тя да си прибира тези пари. Така и средствата за спорт ще бъдат много повече“, категоричен е той. 

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от България