Експерт: 20% от сделките на жилищния пазар са с инвестиционна цел

Издаването на разрешителни за строеж обаче вече се случва по-бавно

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Строителството на нови жилищни сгради в София се забавя заради тромави административни процедури. Ако през 2013 г. от покупката на парцел до издаването на разрешение за строеж са минавали шест месеца, сега са необходими над две години. Това каза пред журналисти Димитър Савов, изпълнителен директор на строително-инвестиционната компания BLD, съобщава Investor.bg

За самото строителство е необходимо по-малко време – около една година за жилищни сгради с до 50 апартамента и около две години за такива с до сто жилища. „Строителството и продажбите се оказват най-лесната част. Радваме се, когато стигнем до този етап“, коментира Савов. Като пример за усложнена процедура той посочи, че съседите трябва да бъдат уведомени три пъти за подробния устройствен план, а компанията трябва да получи обратна разписка за всяко уведомление. По един от проектите е трябвало да се чакат по три обратни разписки от 268 души.

Още по темата

Според Савов пазарът в София е конкурентен, има голямо предлагане, а клиентите търсят имот, който ще запази стойността си и ще се развие във времето. Той очаква през 2020 и 2021 г. да има ръст на сделките за жилища заради по-късното отчитане от статистиката на сключените договори „на зелено“ и нарасналото търсене на фона на повишаването на доходите на населението. Цените на жилищата също се очаква да нараснат през следващите две години, тъй като се увеличава делът на сделките за ново строителство, което е по-скъпо от старото. Около една трета от сключените сделки с имоти в столицата от началото на годината са за жилища ново строителство, сочат данните на BLD.

Савов очаква себестойността на строителството също да нарасне догодина под натиска на увеличаването на разходите за труд.

Клиентите на компанията са предимно млади хора, които до този момент са живели под наем и пристъпват към покупка на първото си жилище или търсят по-голям дом заради увеличаването на семейството им, каза търговският директор на компанията Ирина Кънева. Около 20% от сделките са с инвестиционна цел, като те са предимно за двустайни или маломерни тристайни апартаменти в райони с високо търсене на жилища под наем, допълни тя.

Продължението на статията четете в Investor.bg

Последни новини
Още от България