Газова криза като през 2009 г. е невероятен сценарий

Кирил Темелков, Българска газова асоциация, "Бизнес старт" 29 октомври 2019 г.

Преговорите между Русия, Украйна и Европейският съюз касаят подписването на нов транзитен договор, с който руският природен газ да може да достигне до клиентите си в Европа. В края на тази година съществуващият договор между Русия и Украйна изтича и дотогава страните трябва да се договорят за условията на новия транзитен договор. И трите страни имат интерес такъв договор да се случи, каза Кирил Темелков, Българска газова асоциация, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Украйна настоява за твърд дългосрочен ангажимент от страна на Русия и обемите на транзит да се запазят. От руска страна настояването е това да бъде при условия, които са пазарни и в последно време настояване да се прилагат европейските правила по отношение на Украйна. "Може би те осъзнават, че тези правила не са антируски, а те дават сигурност и конкуренция в доставките за цяла Европа", посочи гостът.

Според Темелков търговете за газ са временно решение, което ще приложи европейските правила, ако до края на годината не бъде подписан договор между Русия и Украйна. Това е вариантът да продължат доставките на газ за Европа.

Още по темата

"Доставките на газ за България не би трябвало да се повлияят, защото "Булгаргаз" е договорил тези доставки при фиксирани условия, независимо от промените в цената на транзита", посочи той.

„Не вярвам да се случи най-негативният сценарий, в който по тръбопровода няма да тече газ.“

"В момента имаме реверсивни връзки с Гърция и Турция, което би позволило България да не остане без изход при нова газова криза, както през 2009 г.", заяви Темелков "Има много терминали за втечнен газ, които подпомагат доставките и създават сигурност за бизнеса", допълни той.

"В различни периоди ценовите нива на газът по тръбите и втечнения газ варират, което малко затруднява клиентите, които не могат да заложат на един вариант за доставки. От друга страна, това дава по-голяма стабилност във времето".

Миналият месец започна изграждането на българския участък от Балкански поток. "Имаме добрата новина, че строителството тече активно. Стартира и изграждането на интерконектора с Гърция, като вярваме, че те ще са ефективни проекти", каза в заключение Темелков.

Вижте видео с цялото интервю.

 

 

Последни новини
Още от България