Кенет Рогоф: България не трябва да се присъединява към еврозоната

Еврото беше най-голямата грешка в академичната история, посочи бившият главен икономист на МВФ

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

България не трябва да се присъединява към еврозоната. Европейският съюз е добро решение, но еврото беше най-голямата грешка в академичната история. Това заяви проф. Кенет Рогоф - преподавател в Харвардския университет и бивш главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ), в ефира на БНР.

“Еврото беше създадено, защото много хора вярваха, че по този начин ще контролират инфлацията в Европа. Те сгрешиха”, посочи Рогоф. “Възможността централната банка на всяка държава да води независима политика е много добра и работи навсякъде по света. Не бих препоръчал да въвеждате тази валута”, добави той.

Рогоф коментира и цялостното състояние на българската икономика.

“Българската икономика се подобрява през последните години, но все още има какво да се направи, за да може страната да достигне средното жизнено равнище в еврозоната”.

Според него финансова криза в световен мащаб е малко вероятна.

“Разбира се, всички са много нервни по темата заради опита, който натрупахме от предишната криза. Принципно рецесията не е задължително да води до финансова криза”.

По негови думи “няма никакво съмнение”, че търговските войни на американския президент Доналд Тръмп са основната причина за глобалното икономическо забавяне.

“Не става въпрос дори за незабавния ефект от митата, а за това, че никой не може да прогнозира какво ще се случи в бъдеще. Политиката стана непредвидима и бизнесът не знае какво да прави”.

Още по темата

Експертът коментира и приоритетите, които Кристалина Георгиева, новият управляващ директор на Международния валутен фонд постави като основни - включително борбата с крайната бедност, неравенството и климатичните промени.

“Мисля, че това са проблеми, на които фондът трябва да обръща внимание, но те не могат да бъдат сред водещите в неговия собствен дневен ред”, посочи Рогоф.

“Международният валутен фонд трябва да оказва техническа помощ на страните, включително и за посочените теми като климата и бедността. В същото време фондът не е агенция за подпомагане... И ако тя (Кристалина Георгиева) смята да променя фонда по този начин, ще открие, че той всъщност не работи така”.

Последни новини
Още от България