България също може да купува служебни коли от VW

Писмо от София до германския производител представя подобрена оферта

Volkswagen на автосалона във Франкфурт. Снимка:  Krisztian Bocsi/Bloomberg Volkswagen на автосалона във Франкфурт. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Българските власти правят поредни усилия да привлекат новата фабрика на германския автомобилен концерн Volkswagen, като дори намекват, че при определени обстоятелства могат да гарантират закупуване на коли от бъдещия завод за нуждите на държавните органи, пише германският Handelsblatt, цитиран от Investor.bg.

„Представихме подобрена оферта и удвоихме правителствените субсидии на 260 милиона евро", каза Росен Плевнелиев, бивш президент и почетен председател на Automotive Cluster Bulgaria, пред Handelsblatt.

Причината за обновената енергична кампания е решението на Volkswagen, с оглед на военното нападение на Турция в северна Сирия, да отложи изграждането на новия завод на VW близо до западния турски пристанищен град Измир.

„С инфраструктурни мерки като метро, нов достъп до магистрала и бърза транзитна система и логистичен център, включващ училища, противопожарна охрана и центрове за дуално обучение, общата помощ възлиза на 800 милиона евро“, казва Плевнелиев.

Още по темата

Българите изпратиха официално писмо до Борда на директорите и Надзорния съвет на VW, в което изрично рекламират местоположението в столицата София. „Ние сме на разположение ден и нощ", каза Плевнелиев. „За нас заводът на VW е мечта“, добавя 55-годишният довереник на българския премиер Бойко Борисов.

В писмото до председателя на надзорния съвет на VW Ханс Дитер Пьоч и изпълнителния директор на VW Херберт Дийс Плевнелиев обещава от името на българския премиер Борисов „поредица от стратегически партньорства и споразумения с българското правителство и държавните организации, които значително надвишават стойността на пряката държавна помощ“.

Още по темата вижте в Investor.bg.

Последни новини
Още от България