Пътят Мездра-Ботевград ще се финансира с 420 млн. лв. от тол системата

Проектът се очаква да бъде изпълнен до 2023 г.

Пътната инфраструктура в Северна България продължава да е сериозен проблем за бизнеса. Снимка: David Mark от Pixabay Пътната инфраструктура в Северна България продължава да е сериозен проблем за бизнеса. Снимка: David Mark от Pixabay

Проектът за модернизация на републиканската пътна мрежа в Северна България и по-конкретно в участъка между Мездра и Ботевград ще бъде финансиран от събраните приходи от нововъведената тол система. Правителството одобри проект на стойност 419,3 млн. лв., предаде пресцентърът на Министерски съвет.

Финансирането ще бъде изпълнено по нова система, а именно след завършването на проекта, който е планиран за периода 2020-2023 г. С други думи - строителят ще трябва да инвестира собствени средства и едва когато изпълни ангажимента до край ще получи обезщетение за труда си.

Още по темата

Отсечката Мездра-Ботевград ще бъде разделена на две платна от по две пътни летни във всяка посока. Трасето ще следва съществуващия път, но с нови терени в участъците около селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. Целта е да се намали негативното влияние от пътния транспорт върху местните жители.

Предвижда се да бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения, като ж. п. линията Мездра-София, мостовете над реките Искър, Малата река, Калница, Бебреш и Рударка, както и пътният възел при село Новачене.

Там, където републиканската и общинската пътна мрежа се пресичат, ще бъдат изградени кръгови движения.

Ще бъдат построени и селскостопански надлези, площадки за отдих и други подобни.

При обхода на село Люти дол ще бъдат изградени и два тунела - единият с дължина 490 м., а другият 340 м.

Последни новини
Още от България