Българофобията в Русия нараства изключително много

Доц. Александър Сивилов, историк и преподавател в СУ, В Развитие, 10.09.2019 г.

Като цяло българското правителство дава доста ясни сигнали през месец септември за разлика от други сигнали, в които даваше по-рано в посока на затопляне на отношенията с Русия. Какво е предизвикало влошаването на отношенията с Русия е трудно да кажем, но безспорно има такова, каза доц. Александър Сивилов, преподавател в СУ, в предаването В Развитие с водещ Делян Петришки.

"Изглежда странна забраната Решетников да посещава България, защото той сега няма своята роля в руското разузнаване, каквато е имал допреди реално една година. Абсолютно закъсняла мярка.
Струва ми се странен и необясним ареста на Юри Борисов, защото той няма достъп до класифицирана информация и не се знае да е имал такъв. Това изглежда като една безсмислена гонитба", каза той.

На подобен тип разпити и арести могат да бъдат подложени голям брой български граждани, включително хора като мен, които се занимават с руска история и гледат на нещата по различен начин от този на българското правителство. Тук стигаме до въпроса – къде минава тънката граница между сигурността на българската държава и репресията. Надявам се да не я прекрачваме, за да не стане България една от страните, които дават грешен пример за останалата част от света, подчерта гостът.

"Какво разбираме под чуждо влияние и това кое е полезно и кое е вредно влияние? Ако сега това се прилага към хора с връзки с Русия, в следващ момент това може да се види и при хора, които имат връзки с Китай, или с други държави. Разчитам, че сме правова държава, ще се появят реални обвинения и на база на какво е осъществен този разпит и този арест. Ако има реални доказателства, ситуацията ще е коренно различна", заяви Сивилов.

Не смятам, че сме имали мека позиция спрямо Русия. Ако помните позицията на бившия президент Росен Плевнелиев, тя беше абсолютно ясна и категорична. Дори ако е имало разминаване между него и правителството в някои моменти, това беше проблем на управляващите. В последните години България, поне от гледна точка на политическия си елит, е абсолютно убедена в членството в ЕС, НАТО и в съюза със САЩ. България определено не е страна, която е в прекрасни и дружески отношения с Русия. Добре е да осмисляме позициите си и да търсим възможността за сътрудничество с колкото може повече страни, допълни той.

Още по темата

Българската външна политика в последните 20 години по никакъв начин не е съобразена с руската. Участието ни в мисиите в Ирак и Афганистан, позициите ни по проблемите в Сирия и по всички ключови за руската външна политика неща, ние винаги сме били от другата страна. Не смятам, че сме зависими от руската външна политика. Има определена икономическа зависимост от Русия, но това не се отнася само до България, отнася се до целия ЕС, каза Сивилов.

"Не мисля, че позицията на държавния глава се е променила с нещо. Българския президент е съвсем демократично и честно избран от българите и не виждам с какво подобни събития могат да променят позицията му", допълни гостът.

Разликата с предишните избори беше малка – нивата на гласувалите в местните избори в Русия бяха много ниски. Големия проблем на опозицията в Русия е, че тя не успява да мотивира хората да гласуват. Тактиката беше да се гласува за кандидати, които не са от партията на Путин. Либералната опозиция, която е най-гласовита в западните медии, не успява да се обърне към руснаците и дори към жителите на Москва, тя няма реална тежест, коментира Александър Сивилов отминалите избори за местни власти в Русия.

В Русия, изборните нарушения, правени от властта, са доста ограничени. Там има система за наблюдение, в която всеки гражданин може да види къде какво става. Съществува като проблем разбира се касирането на избори в места, където опозицията води, каза историкът.

Още по темата

Ситуацията в Москва е малко променена. Единная Россия загуби две места там. Сега 13 души от избраните в градската Дума са от Комунистическата партия, която е най-голямата опозиционна сила.

Въпросът е как ще реагира Русия на предстоящите световни икономически трусове, които се очакват в следващите 2-3 години и другия фактор е дали Москва ще запази геополитическото си влияние.

Реакцията на Русия на последните събития в България в никакъв случай не може да е положителна. Видя се от изказването на руския посланик в България, че те са объркани – правят се срещи на премиер и президент, обсъждат се съвместни проекти и после се случва нещо подобно. Българофобията в Русия нараства изключително много. Това е много опасен и негативен ефект.

Целият разговор вижте във видеото.

 

Последни новини
Още от България