Ръст със 7,2% на българските туристи в чужбина през юли

Чуждестранните посетители в страната ни намаляват

Българските туристи избират все по-често чужбина, докато чуждестранните все по-често отбягват страната ни. Снимка: rawpixel от Pixabay Българските туристи избират все по-често чужбина, докато чуждестранните все по-често отбягват страната ни. Снимка: rawpixel от Pixabay

Месец юли традиционно е един от най-активните през летния сезон, а данните на НСИ показват, че българите, пътували зад граница през месеца, са със 7,2% повече от юни 2018 г.

Общо 779,5 хил. наши съграждани са пътували в посока Великобритания, Румъния, Турция, Германия, Гърция и другите традиционни дестинации за този период от годината. Най-голям е ръстът на туристите в посока Обединеното кралство, където 11,4% повече българи са пристигнали за въпросния период в сравнение с предходната година. Най-сериозен е отливът на българи в посока Италия (-3,8%).

Южните ни съседки са приели най-сериозен брой български туристи. В Турция те са били 181,3 хил., а в Гърция - 160,7 хил.

39,7% от всички пътувания зад граница са били с цел почивка и екскурзия, докато 40,7 на 100 са имали друга цел. Само 19,6% пък са имали служебни ангажименти в други държави.

Още по темата

Тенденцията, обаче, е обърната, когато погледнем данните за чуждестранни туристи в България. Отчетени са 3,2% по-малко посетители на страната ни в сравнение с миналогодишния юли. И все пак броят им е 2,08 млн. души.

Най-много летовници у нас пристигат от територията на Европейския съюз (60,1%), но именно отливът в тази група е причина за сериозния спад от чуждестранни туристи на наша територия (-5,2%).

Икономическата ситуация на „острова“ и ниските нива на британския паунд спрямо еврото са причина за сериозен приток на посетители от кралството и Ирландия. Там се наблюдава повишен интерес съответно с 21% и 19,1%.

Чехи(-13,9%), германци(-12,9%), поляци(-11,6%) и гърци(-7,6%) са предпочели други дестинации за най-горещия месец от годината.

Снимка на Десислав Янкулов.

Най-посещавани страни от български граждани по цел на пътуването през юли 2019 година. Графика: НСИ

55,5% от чуждестранните посетители в България пристигат с цел почивка, а само 7,8 на 100 идват с професионални ангажименти.

Румънците най-често посещават страната ни. Общо 314,3 хил. души от северната ни съседка са пристигнали за юли 2019 г., като по-голямата част от тях са посочили „друго“ причини, като образование, лечение и т. н. Турските (212,3 хил.) и германските (204,1 хил.) туристи са единствените останали, прехвърлящи 200 хил. души за месеца.

Данните от Националната статистика показват още, че най-рядко българите избират Швеция за прекарване на лятната си ваканция (141 от 1547 души), докато със същата цел у нас са пристигнали най-малко туристи от Малта (426 от 426 души).

Последни новини
Още от България