България е на дъното в ЕС по възраст на автопарка

Най-много у нас са автомобилите на 10 до 20 години, сочат данни на Евростат

Електрическите коли остават малък брой. Снимка:Chona Kasinger/Bloomberg Електрическите коли остават малък брой. Снимка:Chona Kasinger/Bloomberg

През миналата година у нас са регистрирани около 35 хиляди нови автомобила при първа регистрация за около 15 милиона броя в страните на ЕС, което за страната ни е дял едва от 0,2 процента. Това показват данни от анализ на Евростат за автомобилния парк и регистрацията на нови коли сред 28-те страни-членки през 2018 г., пише Investor.bg.

Регистрираните нови коли у нас на възраст до 2 години за миналата година са били около 1,7 на сто от общия брой на автомобилите у нас, при показател за Люксембург от 25 на сто.

Страната ни е в дъното на класацията и по възрастов дял на автопарка - до 5 години са около 5 на сто от автомобилите у нас (около 160 хиляди), до 10 години - 10 на сто (около 400 хиляди коли), между 10 и 20 години - 60 на сто (близо 2,4 милиона броя) и над 20 години - около 25 процента (близо 1 милион автомобила).

Още по темата

У нас има регистрирани между 3,5 млн. и 4 млн. броя автомобили, но тези цифри търпят корекции, тъй като всяка година в страната ни се внасят по около 100 хиляди коли втора употреба, както и се дерегистрират в КАТ няколко десетки хиляди автомобила.

Цялата статия вижте в Investor.bg

Последни новини
Още от България